Vietnamese nems met kip en pittige dip


Knapperige Vietnamese nems met kipvulling en een chilidipsausje

Vakantiegevoel.

Waan je in de straten van Vietnam terwijl je een hap neemt van deze knapperige Vietnamese nems. Dit is een recept van Quyên Truong Thi, chef van het restaurant Little Asia in Brussel. Als je de echte Vietnamese keuken wil proeven, dan is dit de place to be.
Vietnamese nemsVietnamese nems, zijn een soort kleine loempiaatjes. Ze worden gemaakt van rijstpapier. Die dunne velletjes ken je zeker van de spring rolls of de lenterolletjes.
De vulling van de nems bestaat uit een mengeling van kip of vlees, fijngesneden groentjes, geurige kruiden en dunne rijstnoedels. Na het rollen worden de nems kort gefrituurd waardoor ze hun grillige vorm krijgen en lekker krokant worden.
Een andere bereiding dus dan bij lenterolletjes, waarbij je de rijstvellen eerst weekt tot ze zacht zijn en dan vult met lekkers. Lenterolletjes worden koud gegeten.

Wist je dat?

Rijstpapier bestaat uit rijstmeel, zout en water. Dit deeg wordt dun uitgesmeerd, gestoomd en daarna te drogen gelegd op bamboematten. Vandaar het ruitpatroon dat je ziet in de gedroogde rijstpapiervellen. Bekijk maar eens dit interessant filmpje over hoe rijstpapier gemaakt wordt.

Wat heb je nodig voor 12 Vietnamese nems?

12 vellen rijstpapier
Voor de vulling: 250 g kip, in kleine stukjes – 2 wortels (100 g), fijngeraspt – 100 g witloof in snippers of 100 g sojascheuten – 2 lente-uitjes – 1 ei – peper – zout – 2 el vissaus – 2 el sojasaus – 2 el champignonsaus (of oestersaus) – stukje gember, fijngeraspt – 1 rood chilipepertje, heel fijn gesneden – 1 el rietsuiker – 50 g dunne rijstnoedels

Voor de dipsaus: 2 el rietsuiker – 2 el vissaus – sap van 1 limoen – ½ rood chilipepertje, fijngehakt – 1 teentje look, fijngeperst

Voor de garnering: 12 little gem blaadjes – 12 blaadjes koriander – 12 blaadjes munt – ½ komkommer, in lucifers gesneden

Hoe maak je het?

Week de rijstnoedels een kwartiertje in lauw water.
Snijd voor de vulling de kip in hele fijne blokjes. Rasp de wortels fijn. Snipper het witloof fijn. Snijd de lente-uitjes in fijne ringen. Meng de overige ingrediënten voor de vulling in een kom en roer goed door.
Knijp de rijstnoedels goed uit en meng ze onder de vulling.
Week de rijstvellen 1 per 1 in een kom met water tot ze zacht zijn.
Leg telkens 1 rijstvel op een vochtige handdoek en lepel er onderaan wat kipvulling op.
Vietnamese nems - vullenVouw om naar boven toe en plooi de zijkanten naar binnen.
Vietnamese nems - oprollenRol strak op.
Vietnamese nems - verder oprollenFrituur de nems in 2 keer goudbruin en krokant.
Bak de nems voor in arachideolie gedurende 2 à 3 minuten op een temperatuur van 180°C. Haal de nems uit de olie en laat ze even afkoelen. Bak ze een tweede keer zodat ze een mooi krokant korstje krijgen.

Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dipsaus onder elkaar.

Serveer de gebakken nems op een blaadje little gem sla. Garneer met koriander, munt en komkommerstukjes. Lepel er wat dipsaus over.

Vietnamese nems, een lekker hapje of voorgerecht!

Vietnamese nems met pittige dip


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest100Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *