Zelfgemaakte vissoep op z’n best 2


Zo nu en dan duik ik de diepvriezer in om te zien wat er allemaal eens opgegeten moet worden.
Herkenbaar?
Ik kwam een pakje of 10 garnalenkoppen tegen en een hoop potjes met mosselvocht. Tijd voor zelfgemaakte vissoep.
VissoepHet klinkt misschien gek, maar ik gooi nooit de schalen en koppen van garnalen weg. Ook als we mosselen eten, zeef en bewaar ik het mosselvocht in de diepvries. Het zijn betere smaakmakers voor een soep of een saus dan een bouillonblokje.
Deze vissoep is helemaal niet moeilijk om te maken. De basis is een garnalenbouillon. De soep kan je afwerken met groenten en vis naar keuze. Duik ook eens je diepvriezer in. Je vindt er vast nog verborgen schatten.

Wat heb je nodig?
Voor de garnalenbouillon: 1 eetlepel boter of olie – schalen en koppen van 1 kg garnalen (of andere schaaldieren) – 1 ui grof gesneden – 1 teentje look, fijngeperst – 2 stengels selder, grofgesneden – 1 wortel, grofgesneden – 2 eetlepels tomatenpuree – 2 dl witte wijn – een scheutje Pastis voor de liefhebbers – 1 liter water – 2 dl mosselvocht – 2 dl tomatenpassata – een laurierblaadje – wat verse tijmtakjes
Voor de soep:
Boter of olie om de groenten in aan te stoven.
Een mengeling van vis of schaaldieren: zalm, kabeljauw, Sint-Jacobsnootjes – eventueel wat garnaaltjes
Een assortiment groenten, in kleine blokjes gesneden: 1 ui – 1 courgette, zonder zaadlijst – 2 tomaten, ontveld, ontpit – 2 wortelen – 1 rode puntpaprika – 1 oranje paprika – ½ venkel – 2 stengels selder
Kruiden: een teentje look, fijngeperst – cayennepeper – zout – selderijzout – 1 theelepel paprikapoeder – 1 takje tijm – 1 blaadje laurier – enkele saffraandraadjes
Voor de afwerking: plukjes kervel of het groen van de venkel

Hoe maak je de garnalenbouillon?
Verhit de vetstof en bak de garnalenschalen aan. Voeg de ui, knoflook, wortel en selder toe.
Vissoep-fondVoeg de tomatenpuree toe en stoof even mee. Blus met de wijn en een scheutje Pastis. Voeg het water, het mosselvocht en de tomatenpassata toe. Voeg de kruiden toe en laat de bouillon 20 minuten koken. Haal het laurierblaadje eruit en doe alles in een puntzeef. Zet er de staafmixer in.
Vissoep-mixen-fondZo haal je de meeste smaak en aroma uit de garnalenkoppen. Zeef de bouillon.
Vissoep-fond-zevenStoof ondertussen de fijngesneden groentjes voor de soep.
Vissoep-groentjesStoof de ui aan in de boter of olie. Voeg de fijngeperste look toe. Voeg de blokjes wortel , paprika, courgette, venkel en selder toe en stoof 10 minuten aan. Voeg de gezeefde garnalenbouillon toe en kruid met peper, zout, paprikapoeder, cayennepeper, tijm en saffraandraadjes. Laat 10 minuten koken tot de groentjes beetgaar zijn. Voeg de tomatenblokjes toe en de stukjes vis. Pocheer de vis in enkele minuten gaar in de soep. Garneer de soep met kervelpluksels of het groen van de venkel.

Laat het je smaken.

Liefs,
Ingrid


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Zelfgemaakte vissoep op z’n best

  • COR Smits

    Hallo Ingrid,
    Wat ben ik blij dat ik toevallig, bij dit recept van vissoep van een bouillon van garnalenschillen en koppen kwam.
    Wij wonen vlak bij Scheveningen en we kunnen daardoor de vis in overvloed en erg vers kopen. Zo ook de lekkere hollandse garnalen vers op de boot in zeewater gekookt en op donderdag vers gekookt te kopen. Momenteel 2019, kopen wij die lekkernijen voor 5,50 euro per kilo en soms in de aanbieding voor 8,50 euro voor 2 kilo. Het pellen is leuk en de garnalen zijn heerlijk.
    Altijd heb en we daarna natuurlijk de schillen en koppen over.
    Zoekend naar een recept om daar een overheerlijke visbouillon van te maken kwam ik bij je geweldige recept.
    Ik heb de basis gemaakt zoals je die omschreef. De eerste dag met witvis , kabeljauw, mosselen en in in stukje gesneden tijgergarnalen daarin.
    Toen we de heerlijke soep hadden gegeten, heb ik de rest gepureerd, met een staafmixer.
    Na een dag in de koeling maakt ik opnieuw de groentemix en maakte ik een nieuwe hoeveelheid witvis, mosselen en garnalen.
    De overgebleven soep wederom lekker warm gemaakt, de garnalen en de vis daar in een vergiet gepocheerd en opgediend in voorverwarmde soepborden, opgediend met een vleugje room en verse gesneden peterselie.

    De smaak was zo overweldigend dat deze vissoep een vaste plaats gaat krijgen binnen de basis van onze recepten. Bedankt daarvoor.
    Met vriendelijke groet.

    COR Smits.

    • Ingrid Bericht auteur

      Hallo Cor,

      Wauw. Bedankt voor je bericht. Het doet me plezier dat jullie zoveel genieten van jullie zelfgemaakte vissoepjes.
      Fijn dat ik jullie heb kunnen inspireren.

      Groetjes,
      Ingrid