Hagelandse wijn – Wezemaalse wijnfeesten


Ik ben fan van de Belgische wijnen. En zeker van de Hagelandse wijn.
wijnranken WezemaalDe Belgische wijnbouw is volop in beweging. Daar waar wijnbouwen in België pakweg 20 jaar geleden nog een folkloristische activiteit was, heeft de wijnbouw nu een (semi) professionele dimensie gekregen.
Het was in het Hageland dat de wijntraditie heropleefde.
Wijnkundig is het Hageland een streek met een lange en rijke geschiedenis.
Wezemaal, buurgemeente van Wilsele, staat historisch bekend als wijndorp. Reeds in de 13e eeuw zouden er belangrijke wijngaarden geweest zijn. In de 19e eeuw kende de wijnproductie in Wezemaal zijn hoogtepunt.
In die tijd werd op de Wijngaardberg een stenen muur opgetrokken die de wijngaarden moest beschermen tegen de koude noordenwind.
Stenen muur WezemaalDeze muur werd in 1995 een beschermd monument. Toen werd ook de stichting vzw Steenen Muur opgericht met als doel Wezemaal terug op de kaart te zetten als wijndorp.
De “Hagelandse wijn” veroverde in 1997 als eerste een gecontroleerde oorsprongsbenaming, vergelijkbaar met de Franse appellation d’origine contrôlée. “Hagelandse wijn” is een beschermde benaming voor wijnen die geproduceerd worden in het gebied tussen Aarschot, Tienen en Leuven. De wetgever bepaalt welke druivensoorten toegelaten zijn en stelt eisen inzake maximale opbrengst en maximaal alcoholpercentage.
De GOB erkenning voor Vlaamse Mousserende Kwaliteitswijn werd voor het eerst in 2005 toegekend en omhelst het volledige Vlaamse grondgebied. De druivensoorten die toegelaten worden voor de productie van mousserende wijn zijn wettelijk vastgelegd.
In Vlaanderen kunnen wijnen, geproduceerd buiten de GOB’s erkend worden als Vlaamse landwijn. Hiervoor verscheen ook in 2005 een wet die de geografische herkomst en de productiewijze bepaalt.
druiven wijn WezemaalNog geen plannen voor het weekend?
Op zaterdag 29/08/2015 kan je tijdens de Wezemaalse wijnfeesten de Hagelandse wijn komen ontdekken en proeven van streekproducten.
Meer info: www.steenenmuur.be

Je kan er ook een wijngaardbergwandeling maken en even binnenstappen in het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn. Meer info vind je hier.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *