Yoghurt muffins met havermout en krenten 4


Zalige yoghurt muffins met havermout en krenten uit de tuin.

Vorig jaar, rond dezelfde periode in juni, schreef ik een blogbericht over mijn prachtig krentenboompje en trakteerde ik je op een lekkere krententaart met een kaasvulling.
Dit jaar is de krentenoogst ook weer overvloedig. Dat vraagt om een nieuw receptje, niet?
Ik stopte wat krenten in deze yoghurt muffins.
Yoghurt muffins met havermout en krentenDit yoghurt muffin recept van Janneke Philippi, is een goed basisrecept voor muffins. In het oorspronkelijk recept zitten er stukjes appel in de muffins. Maar met het fruit kan je eindeloos variëren: peer – rode bessen – frambozen – bosbessen – krieken – kersen of stukjes chocola. Of krenten, als je net als ik een krentenstruik in je tuin hebt staan.
Deze yoghurt muffins zijn snel klaar, makkelijk te maken en smaken heerlijk. Ik zal ze nog vaak bakken. Dat weet ik nu al. Wanneer bak jij ze?

Krenten zijn geen rozijnen.

De bessen van een krentenboompje zijn zo groot als een erwt en kleuren paarsrood tot donkerpurper. Ze zijn lekker zoet en sappig. De vogeltjes zijn er verlekkerd op. Vandaar dat de struik ook ingeplant wordt in de tuin om vogels te lokken.
KrentenDeze bessen worden wel eens verward met rozijnen. Denk maar aan een krentenbrood of een krentenbol. Die worden niet gemaakt met de bessen van de krentenboom, maar wel met rozijnen, oftewel gedroogde druiven.

Wat heb je nodig voor 12 yoghurt muffins?

2 eieren – 150 g suiker – 1 zakje vanillesuiker (ik gebruikte de zaadjes van een halve vanillestok) – 150 ml Griekse yoghurt – 100 ml vetstof (zonnebloemolie, maïsolie – koolzaadolie – gesmolten boter) – 250 g zelfrijzende bloem – 50 g havermout – een snuf zout – 150 g krenten (of fruit naar keuze)

Hoe maak je het?

Heel eenvoudig. Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht stand).
Roer de droge ingrediënten onder elkaar: bloem, suiker, havermout, zout, vanillezaadjes.
Doe er de natte ingrediënten bij: eieren, yoghurt, vetstof.
Meng alles kort onder elkaar.
Schep er voorzichtig de krenten of stukjes fruit onder.
Vul je muffinvorm tot aan de rand met het beslag.
Yoghurt muffins met havermout en krentenBak de muffins in een voorverwarmde oven gedurende 25 minuten. Check met een vork of ze gaar zijn. Er mag geen deeg aan de vork blijven plakken.

Laat de muffins een klein beetje afkoelen. Bestrooi ze met poedersuiker of raftisnow.

Staat de koffie klaar? Smullen maar!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Yoghurt muffins met havermout en krenten