Ga terug
Filodeegtaartje met coquille en knolseldermousse recept

Filodeegtaartje met coquille.

Een filodeegtaartje met coquille en knolseldermousse. Een kanshebber voor je feestmenu?
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 50 min
Gang voorgerecht
Keuken Belgisch, Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 200 g knolselder
  • 25 g boter + wat extra
  • 1 dl groentebouillon
  • 50 ml room
  • peper, zout, nootmuskaat
  • filodeeg (2 grote vellen of 4 kleinere vellen)
  • 3 el olie
  • 4 Sint-Jacobsnootjes
  • 125 g champignons
  • enkele takjes kervel (of tuinkers, waterkers)
  • 4 sneetjes chorizo

Bereidingswijze
 

  • Maak de knolseldermousse. Schil de knolselder en snijd in fijne dobbelsteentjes. Stoof aan in de boter en breng op smaak met peper en zout. Voeg de bouillon toe en laat 25 minuten zachtjes sudderen. Mix fijn met een staafmixer en werk af met de room. Proef en kruid indien nodig bij met peper en zout. Nootmuskaat is er ook lekker bij.
  • Maak de filodeegtaartjes. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Maak per taartje 4 vierkantjes van het filodeeg ter grootte van de taartvormpjes.
    Filodeegtaartje met coquille en knolseldermousse - tweede filodeeg
  • Smeer tussen elk velletje wat olie.
    Filodeegtaartje met coquille en knolseldermousse - inoliën filodeeg
  • Leg ze in verschillende richtingen in een bakvorm.
    Filodeegtaartje met coquille en knolseldermousse - filodeeg in vorm
  • Plaats er een tweede bakvormpje op.
    Filodeegtaartje met coquille en knolseldermousse - aandrukken met vorm
  • Haal het overtollige deeg eraf. Herhaal dit voor de 4 taartbodempjes. Bak ze in 15 minuten goudbruin. Haal de filodeegtaartjes dan voorzichtig uit de taartvormpjes.
    Filodeegtaartje met coquille en knolseldermousse - afscheuren filodeeg
  • Snijd de chorizo in fijne reepjes. Bak ze krokant in een pan zonder vetstof. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maak de champignons proper met een keukenpapier of een borsteltje. Snijd de grote champignons eventueel in 2 of 4. Bak ze aan in een pan met olijfolie en/of boter en kruid goed met peper en zout. Haal ze uit de pan en zet even opzij.
  • Bak nu de Sint-Jacobsnoten. Kruid de Sint-Jacobsnoten met peper en zout. Bak ze kort langs beide zijden op een hoog vuur.
  • Stel de filodeegtaartjes samen. Lepel wat van de knolseldermousse in de taartjes. Leg er de gebakken champignons en de coquille op. Werk af met de chorizocrumble en een takje kervel.
Trefwoord coquilles, knolselder, sint-jacobsnoot, sint-jacobsvrucht