Ga terug
Indiase linzenballetjes recept

Indiase linzenballetjes

Deze Indiase linzenballetjes, of kofta, hebben wat weg van falafel. Maar ze zijn gemaakt van rode linzen in plaats van kikkererwten. Echte smaakbommetjes.
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 1 uur 5 min
Gang Borrelhapje
Keuken Indiaas
Porties 20 balletjes

Benodigdheden

  • friteuse of wok

Ingrediënten
  

  • 1 eetlepel ghee of olie
  • 1 sjalot geraspt
  • 1 middelgrote zoete aardappel geraspt
  • 80 gram broccoli geraspt
  • 1 dikke wortel geraspt
  • 80 gram bloemkool geraspt
  • 225 gram rode linzen 30 minuten geweekt
  • 1 handvol verse koriander gehakt
  • 1 rood chilipepertje fijn gehakt
  • 50 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 koffielepel gemalen koriander
  • 1 koffielepel gemalen komijn
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 koffielepel gemalen gember
  • 1 koffielepel lookpoeder
  • 1 koffielepel currypoeder Madras
  • sap van een halve citroen
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak

Bereidingswijze
 

Week de linzen

  • Spoel de linzen en laat ze minstens 30 minuten weken. Langer mag ook. Laat ze daarna goed uitlekken.

Bak de geraspte groenten

  • Rasp de ui, zoete aardappel, broccoli, wortel en bloemkool in een kom. Kruid met peper en zout.
  • Verwarm de ghee in een antikleefpan. Bak de geraspte groenten een 5-tal minuten aan tot de groenten zachter zijn en er geen vocht meer uitkomt. Roer regelmatig.

Mix de linzen

  • Voeg bij de linzen de specerijen, koriander, chilipepertje, amandelmeel en citroensap. Mix tot een grove puree. Er mag nog structuur in zitten.

Meng het groentenmengsel met de gemixte linzen

  • Voeg nu de gebakken groenten bij de gemixte linzen. Proef en kruid bij indien nodig. Wees zeker niet zuinig met kruiden. Er mag pit in zitten en het mengsel mag goed gekruid zijn.

Linzenballetjes frituren

  • Vorm de linzenballetjes. Maak er quenelles, worstjes of balletjes van.
  • Verwarm de friteuse of doe een laag van 5 cm olie in een wok.
  • Frituur de linzenballetjes goudbruin en krokant aan de buitenkant. De frituurtijd is ongeveer 3 minuten.
  • Laat de linzenballetjes even uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de linzenballetjes met een lekkere raita en/of een kruidige chutney.

Tips&tricks

Inspiratie voor dit recept vond ik in het boek "The Curry Guy - Compleet". Een aanrader. 
Hier en daar paste ik het recept wat aan, omdat ik niet alle ingrediënten in huis had.
De zoete aardappel kan je vervangen door een gewone aardappel, zoals in het oorspronkelijk recept.
Wees zeker niet zuinig met kruiden. De linzenballetjes moeten smaakbommetjes zijn. Proef en kruid bij naar smaak. Tover met de specerijen en kruiden.
Deze linzenballetjes vragen om een sausje. Ik maakte er een lekkere komkommerraita bij en een supersnelle, makkelijke tamarindechutney.
Trefwoord linzen, linzenballetjes