Ga terug
Witte chocolademousse - recept

Witte chocolademousse met lemon curd

Een beetje zoet, een beetje zuur, een beetje fruitig. Witte chocolademousse met frisse lemoncurd en sappige clementine. De perfecte afsluiter van je kerstmenu.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang dessert
Keuken Belgisch
Porties 4 porties

Ingrediƫnten
  

Chocomousse

  • 80 g witte chocolade
  • 1 blaadje gelatine 1.6 gram
  • 2 eigelen van middelgrote eitjes
  • 15 ml Grand Marnier of clementinesap
  • 25 ml water
  • 160 ml room 30% of plantaardig alternatief
  • 45 g suiker

Lemoncurd

  • 2 bio citroenen zeste en sap
  • 2 eieren
  • 125 g boter of plantaardig alternatief
  • 150 g suiker

Voor de afwerking

  • 4 speculaasjes
  • 2 clementine

Bereidingswijze
 

Witte chocomousse

  • Week het gelatineblaadje in koud water.
  • Doe het water en de suiker in een kookpotje. Breng zachtjes aan de kook totdat de suiker helemaal gesmolten is. Zet het vuur af.
  • Knijp het gelatineblaadje uit en voeg het toe aan het suiker/watermengsel. Roer goed door totdat de gelatine opgelost is.
  • Doe de eigelen in een kom. Klop ze even los. Doe het suikerwater erbij en mix het geheel met kloppers op tot het schuimig is.
  • Spoel de kookpot uit en droog goed af. Smelt dan hierin de witte chocolade op een heel zacht vuurtje.
  • Schenk de gesmolten witte chocolade bij het eimengsel en voeg de Grand Marnier toe. Klop alles nog even onder elkaar.
  • Klop vervolgens de room lobbig op (tot yoghurtdikte).
  • Schep dit onder het chocolademengsel. Verdeel de witte chocomousse over de glaasjes. Zet de glaasjes in de koelkast zodat de chocomousse kan opstijven.

Lemoncurd

  • Doe de boter en suiker in een kookpotje. Laat smelten. Rasp de zeste van de bio citroenen en pers ze uit. Doe de zeste en het citroensap bij het boter/suikermengsel. Roer door.
  • Klop de eieren los. Voeg ze toe aan het boter/suikermengsel en laat de lemoncurd op zacht vuur al roerend langzaam indikken. Schep in potjes en laat afkoelen.

Afwerking

  • Snijd de clementine in partjes. Voor een extra fijne afwerking kan je de clementine Ć  vif snijden.
  • Verkruimel enkele speculaasjes tot crumble. Werk de chocomousse af met een lepel van de lemoncurd, partjes clementine en speculaaskruimels.
Trefwoord Chocomousse, lemon curd, witte chocomousse