Appel-yoghurtcake 42


Zoet genieten met een stukje appel-yoghurtcake.

Wie lust er een stukje cake?

Ik. ik.

Op een koude winterdag is het zalig om zoet te genieten van een stukje zelfgebakken appel-yoghurtcake. Eerst is er het plezier van het bakken zelf, daarna word je extra verwend door de heerlijke, zoete geur die in de keuken hangt.
Appel-yoghurtcakeDeze cake bevat geen boter, wel yoghurt en appeltjes in overvloed. Er zit wel een kilo appelen in deze cake. En dat maakt hem lekker sappig.

Een lekkere manier om de nodige vitamientjes binnen te krijgen 🙂 .

Wat heb je nodig voor deze appel-yoghurtcake?

1 kg appels – zeste en sap van een halve citroen – 4 eieren – 175 g suiker – 10 g vanillesuiker – snuf zout – 75 ml volle yoghurt – 250 g zelfrijzende bloem
Om af te werken: confituur naar keuze – bloemsuiker

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 150°C – hetelucht stand.

Neem een springvorm van 22 à 24 cm. Maak een vel bakpapier nat onder de kraan en wring het goed uit. Leg het bakpapier in de springvorm.

Schil en snijd de appels in kubusjes van 1.5 centimeter. Druppel er het citroensap over.

Klop de eieren en de suiker met de mixer of in de keukenrobot schuimig en wit op.
Voeg de citroenzeste toe en roer er de yoghurt door. Meng er tenslotte kort de bloem onder.

Schep het beslag in de springvorm. Verdeel de appels in laagjes over het deeg en druk ze zacht aan zodat ze in het deeg zinken.

Bak de appel-yoghurtcake gedurende 50 à 55 minuten in de voorverwarmde oven.

Prik er, na de baktijd, met een vork in. Is de vork droog, dan is de cake voldoende gebakken.

Haal de appel-yoghurtcake uit de springvorm. Bestrijk de bovenkant van de cake royaal met confituur.

Laat de cake verder afkoelen op een rooster.

Bestuif de appel-yoghurtcake voor het serveren met bloemsuiker.

Geniet ervan.

Ontdek ook deze appelcakejes met blauwe bessen en zonder boter.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

42 gedachten over “Appel-yoghurtcake

  • Michelle

    Ik heb deze cake/taart eindelijk gemaakt. Deze stond al lang op mijn lijstje. En het was lekker!
    Het deeg smaakt zoals een luchtige cake. Ik vind het knap, zo zonder boter. Ik heb wel een stuk minder suiker gebruikt.
    Ongeveer een 90 gram, en dan is die ook nog zoet genoeg.
    De volgende keer gebruik ik de helft boekweitbloem en misschien wat meer yoghourt, misschien wordt die wel iets smeuïger.
    En ook wat kaneel.
    Bedankt voor dit recept, ik zal ze veel maken en ook maken voor anderen, omdat het zo gemakkelijk is. Heerlijk!

    • Nicole depoortere

      Ik maakte de cake gisterenavond voor ’t eerst, wat me opviel bij ’t maken van het deeg, dat ’t heel luchtig was tot ik de bloem erbijvoegde, en dan ineens alles heel stevig werd, bij een volgende poging denk ik om iets minder bloem te gebruiken, en/of misschien iets meer yoghurt?
      Maar wel superlekker met zoveel appeltjes!!

      Groetjes

      Nicole

  • Anita broothaerts

    Super lekker , helemaal niet droog , beetje boddingstructuur, wel iets minder appels erin gedaan ( 4) en 90 minuten laten bakken : 60 minuten op 150 en 30 op 175 , k heb dit beslag ook gebruikt voor muffins er naast de appels ook blauwe bessen doorgemengt ook zeer lekker

    • Ingrid Bericht auteur

      Dag Anita,
      Fijn dat de appel-yoghurtcake smaakte.
      Goed idee om er ook blauwe bessen bij te doen. Lijkt me lekker.
      Veel bakplezier nog.

      Groeten,
      Ingrid

  • vande bergh johan

    hoi ingrid de cake was heel lekker en is dat normaal dat hem nog nat is of komt dat van de yoghurt voor de rest is hem wel lekker vind ikke en ikheb hem laten proeven aan iemand en die zeide dat hem nog is gebakken ik vond dat hem nog langer in de oven moest staan

  • Evatje

    Deze cake namiddag voor de 1ste keer gebakken mits enkele kleine wijziging aan het recept : ik nam :
    4 jonagold appels en 3 rabarberstelen ipv 1 Kg appels,
    maar 3 eitjes ipv 4 (omdat ik zo diervriendelijk mogelijk wil bakken),
    100 gr suiker (1 zakje vanillesuiker aangevuld met gewone kristalsuiker tot 100 gr) ipv 175 gr,
    snuifje bicarbonaat ipv zout,
    plantaardig yoghurt alternatief met cocos (van Alpro soya) ipv koemelk yoghurt.
    Resultaat : OVERHEERLIJKE smeuige cake die meteen op was (ik heb zelf maar 1 hapje kunnen proeven! Echt een top recept, bedankt voor het delen Ingrid!
    Als u tips heeft hoe ik die 3 eitjes nog zou kunnen vervangen door iets plantaardigs (ik neem aan dat die nodig zijn voor de binding?), dan zou u mij daar een groot plezier mee doen.

    • Ingrid Bericht auteur

      Dank je wel voor je berichtje. Doet me plezier dat de cake gesmaakt heeft. Goed idee om een deel van de appel te vervangen door rabarber. Ga ik ook eens proberen.
      Ei-vervangers?
      In gebak heeft een ei verschillende functies. Het zorgt voor smaak, luchtigheid en binding. In zoet gebak kunnen banaan of appelmoes de bindende eigenschap van een ei overnemen.
      Andere ei-vervangers zijn: sojaproducten, tofu, kikkererwtenmeel, het sap van kikkererwten of lijnzaad. Er zijn ook 100% plantaardige ei-vervangers op de markt. Het vraagt ook weer wat testen en uitproberen om te weten welke ei-vervanger in welk gebak het meest geschikt is.
      Alvast bedankt om me op de hoogte te houden van je bakresultaten als je hiermee gaat experimenteren.

  • vermeiren Mieke

    gisteren voor het eerst de appel yogurt cake gemaakt , zonder confituur bovenop en zonder de bloemsuiker , zoet genoeg
    super lekker , heb griekse yogurt gebruikt en maar 140gr suiker ,
    overheerlijk een echte aanrader !

  • Gerda

    Heb de cake gemaakt. Lekker. Wat ik me afvraag wat het natgemaakte bakpapier voor een meerwaarde heeft. De cake plakt er aan vast en dat is toch niet de bedoeling van bakpapier. Je kunt dan beter knippen en plakken.

    • Ingrid Bericht auteur

      Dag Gerda,
      Door het bakpapier nat te maken, blijft het heel makkelijk in de bakvorm zitten.
      Eens in de oven, droogt het bakpapier opnieuw op. Het water verdampt en geeft wat stoom. Dit zorgt voor een beter bakresultaat.
      De cake blijft er zeker niet aanplakken.
      Groetjes,
      Ingrid

    • Ingrid Bericht auteur

      Hallo Martin,
      Bedankt voor je berichtje. Maak de cake gerust met de hoeveelheid appels die je zelf lekker vind. Ik heb graag veel appeltjes, dus ik hou het bij 1 kg. Veel bakplezier nog.
      Groetjes, Ingrid

  • Dervaux Aline

    Beste ,het is super gemakelijk om klaar te maken,en op korte tijd ,en super lekker ,bedankt voor de info.
    Vriendelijke groeten .
    Aline Dervaux
    Ten stroom 21 Gavere