Zomerse tomatentaart met pistou en burrata


Taart.

Niet zoet, maar hartig.
TomatentaartDeze tomatentaart maakte ik op het gevoel. Gewoon wat lekkere dingen samengevoegd. Met een bodem van zelfgemaakt brokkeldeeg, wat pistou erover en gekonfijte tomaatjes in alle kleuren en vormen. Die tomaten roosterde ik de avond voordien enkele uurtjes in de oven. Met wat olijfolie, Provençaalse kruiden, een flinke bos verse kruiden uit de tuin en een bol gerookte look. Die geur in mijn keuken! Heerlijk gewoon. En die tomaatjes zijn zo zalig lekker. Zoet. Net snoepjes. Dus eigenlijk wel een zoete taart. Ik werkte de tomatentaart af met romige burrata en Provençaalse basilicum.  Ik ben, na mijn vakantie in de Provence, nog duidelijk in zuiderse stemming wat het eten betreft. Die pistou bracht ik van daar mee.
CucuronOp de wekelijkse markt in die idyllische, oude Franse dorpjes kan je niet naast de marktkraampjes kijken met tapenades en pistou.
Marktkraam Aix-en-ProvencePistou is de Franse variant van de Italiaanse pesto. Het wordt gemaakt van basilicum, olijfolie en look. Het is makkelijk zelf te maken. Maar ik bracht toch zo een potje uit het zuiden mee als souvenir om nog even dat vakantiegevoel vast te houden.
Tomates cerises

Wat heb je nodig voor deze zomerse tomatentaart?

voor het brokkeldeeg: 140 g toervetstof – 250 g bloem – 4 g zout – 125 ml water – 1 eigeel

voor de geroosterde tomaten: een ovenschotel met een mengeling van tomaten (ongeveer 1 kg). Kleine trostomaten, kerstomaten in geel, rood, oranje en bruin. Roma tomaten. Coeur de boeuf tomaten.

voor de afwerking: enkele eetlepels pistou – 100 g burrata

Hoe maak je het?

Rooster de tomaten de avond voordien in de oven.

Gebruik een mengeling van verschillende soorten tomaten en snijd ze in verschillende vormen. Leg ze op een bakpapier in een ovenschotel. Besprenkel met olijfolie, Provençaalse kruiden en doe er ook wat verse zuiderse kruiden bij zoals verse oregano, tijm, rozemarijn en salie. Snijd een bol look doormidden en leg die mee op de bakplaat.
Tomaten om te konfijtenRooster de tomaten 2 uur op 80°C en 1 uur op 120°C.
gekonfijte tomatenLaat ze afkoelen en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

Voor brokkeldeeg wordt toervetstof gebruikt. Die is vaster van structuur dan gewone boter en smelt niet zo gemakkelijk uit. Het wordt ook gebruikt om bladerdeeg te maken. Tijdens het bakken zorgt deze vetstof ervoor dat er zich laagjes vormen, net zoals in bladerdeeg. Het deeg is lekker krokant.

Snijd de toervetstof in stukjes en meng ze met de overige ingrediënten voor het brokkeldeeg. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast. Neem 250 gram van het brokkeldeeg. Het overige brokkeldeeg kan je gebruiken voor een andere taart (ik maakte er nog een lekkere kaastaart mee) of bewaar het in de diepvries voor een andere keer. Rol het deeg uit tot 2 mm dikte en schik het in de bakvorm. Mijn vierkante bakvorm is 20 cm  op 20 cm. Prik het deeg in met een vork en bak de taartbodem 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. De taartbodem mag al redelijk goed gebakken zijn vooraleer de vulling erop komt.

Smeer een dun laagje pistou op de taarbodem.
Beleggen tomatentaartSchik er rijkelijk de gekonfijte tomaten op. Scheur de burrata en verdeel die over de taart.
Burrata op tomatentaartBak de taart een tweede keer af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 à 20 minuten tot de tomaatjes warm zijn en de burrata gesmolten is.

Haal de taart uit de oven en verdeel er hier en daar nog wat pistou over. Doe er wat blaadjes Provençaalse basilicum over en eet de tomatentaart warm of lauw. Eventueel kan je er nog een lekkere, frisse salade bij serveren.

Bon appétit.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest9Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *