Zomerse 3-kleuren quinoasalade


Quinoasalade met zomers fruit en groenten.

Na de couscous en de bulgur, raakt ook quinoa meer en meer geliefd in de keuken.

Tegenwoordig kan je quinoa in elke supermarkt kopen. Het wordt ook al eens bestempeld als superfood.

Superfood of niet, ik ben alvast fan van dit zaadje met zijn knapperige beet en zijn grillige vorm.

Van de quinoaplant eten wij de zaden. Met deze zaden kan je op dezelfde manier koken als met rijst. Quinoa is bovendien glutenvrij.
De zaadjes zijn van nature bedekt met een laagje saponine, wat het een bittere smaak kan geven. Daarom worden ze gereinigd en gespoeld vooraleer ze verpakt worden. Toch is het best om de quinoazaadjes voor gebruik nog een keertje extra te spoelen onder stromend water.

Gebruik een zeef met hele fijne gaatjes, want de zaadjes zijn heel klein.

Voor deze quinoasalade koos ik de zwarte quinoa, die bestaat uit witte, bruine en zwarte zaden.
Quinoasalade

Wat heb je nodig voor deze quinoasalade?

Voor 2 ruime porties

1 kopje (3 kleuren) quinoa – 2 kopjes water – 1 kleine komkommer – pitten van een halve granaatappel – een 10-tal aardbeien – een handvol, gezouten pistachenoten – een 10-tal radijzen – 2 lente-uitjes

Voor de dressing: 5 el koolzaadolie of olijfolie – 2 el frambozenazijn – peper – zout – wat citroensap – het sap van de granaatappel

Hoe maak je het?

Spoel de quinoa. Kook de quinoa in water gedurende 20 minuten (of zoals aangegeven op de verpakking). Tijdens het koken ontstaan er kiempjes aan de quinoazaadjes.

Laat afkoelen.

Snijd ondertussen de komkommer, aardbeien, radijzen en lente-uitjes heel fijn. Hak de pistachenoten grof.

Meng alles onder elkaar.

Halveer de granaatappel en voeg de pitjes van een halve granaatappel bij de groenten. Vang het granaatappelsap op en gebruik dit in de dressing.

Meng voor de dressing alle ingrediënten onder elkaar.

Voeg de quinoa onder de groenten en het fruit.
Quinoasalade - bereidingBreng op smaak met de dressing. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Voeg indien nodig nog wat olie en azijn toe.

Deze quinoasalade is vegetarisch. Varieer door kaasblokjes toe te voegen, gerookte vis of ham.

Smakelijk!


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest12Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *