Yakitori, een typisch Japans hapje 2


Geef jij ook sushi workshops?

Vier jaar geleden kreeg ik een telefoontje: ‘Geef jij ook sushi workshops?’ Ik ging de uitdaging aan en zei, een beetje twijfelend, ja.
Ik verdiepte me helemaal in de sushi techniek. Ik ging aan het rollen en schuimde verschillende sushi restaurants af. In Leuven zijn er heel wat!
Nooit verwacht dat de sushi workshops dé topper uit mijn aanbod kookworkshops zouden worden. Vele workshops later heb ik al honderden mensen sushi leren rollen. Mijn liefde voor de Japanse keuken reikt inmiddels verder dan sushi alleen. De Japanse keuken, dat is proeven van heerlijk geurende soepen, krokante tempura van groentjes, verrukkelijke noedelgerechten en zoveel meer.

Naar het land van de rijzende zon.

En dat ik ga binnenkort allemaal ter plaatse ontdekken!

Ja,ja, ik ga naar Japan! Om het daar allemaal zelf te zien, te proeven, te ruiken. Ik kijk er zo ontzettend naar uit om dat alles met jullie te delen.

Yakitori, een typisch Japans hapje.

Ik heb nog een paar maanden tijd om me helemaal voor te bereiden op dit culinair en cultureel reisje. En alle tips zijn welkom!
Om in de sfeer te komen, maakte ik nog eens dit typisch Japans hapje klaar.
YakitoriYakitori, oftewel gegrilde kip op een stokje. Ik serveerde er gegrilde groenten bij. De recepten komen uit het boek ‘Basic Japan’ van Ivan Verhelle, chef van het restaurant Tanuki (Brugge). Een aanrader om daar eens te gaan eten.

Wat heb je nodig voor deze yakitori met gegrilde groenten?

Voor de yakitorisaus: 100 ml sojasaus – 100 ml mirin – 40 ml sake – 40 ml water – 40 g suiker – 4 g ketchup – peper – maïzena om de saus te binden
Voor de kipspiesjes : 400 g kipfilet – peper – 4 lente-uitjes, in stukjes van 2 cm gesneden – arachideolie – satéprikkers
Voor de afwerking: geroosterde sesamzaadjes

Voor de gegrilde groenten: 150 g sojascheuten – 1 prei – 1 rode puntpaprika – 1 gele puntpaprika– 1 rood chilipepertje – 1 teentje look – 1 stukje gember – 4 el arachideolie – 2 el sesamolie- 1 el sojasaus
Eventueel gekookte rijst voor erbij.
Yakitori - groenten

Hoe maak je het?

De kipspiesjes.
Meng voor de marinade alle ingrediënten, behalve de maïzena, onder elkaar.
Breng aan de kook, bind met de maïzena. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Week de satéstokjes 10 minuten in water.
Snijd de kip in blokjes van 2.5 cm. Snijd de lente-uitjes in stukjes van 2 cm. Prik afwisselend de kipblokjes en de stukjes lente-ui op de prikkers.
Yakitori - kippenspiesjesVoorzie 4 stukjes kip en 3 stukjes lente-ui per stokje.
Bak de kipspiesjes goudbruin en gaar in een grillpan.
Yakitori - kippenspiesjes op grilDompel de spiesjes in de dipsaus. Laat ze nog even bakken.
Yakitori - in dipsausDip ze dan een tweede keer in de saus. Strooi er op het einde geroosterde sesamzaadjes over.
De gegrilde groenten.
Was en snijd de prei en de paprika’s in hele, fijne ringen.
Snijd het chilipepertje fijn.
Pel en snijd de look in fijne plakjes.
Schil de gember en snijd de gember in fijne julienne.
Verwarm de arachideolie en de sesamolie in de wok. Stoof de look, het chilipepertje en de gember kort aan. Schep uit de wok.
Bak de prei en de paprika kort aan. Voeg de gember, look en het chilipepertje opnieuw toe.
Schep de sojascheuten erbij. Bak kort. Voeg 2 eetlepels sojasaus toe.
Strooi tenslotte nog wat sesamzaadjes over de geroosterde groenten.

Dien de yakitorispiesjes op met de gegrilde groenten en een kommetje rijst.

Wil je zelf proeven van de Japanse keuken? Dat kan tijdens de workshop Japans koken die doorgaat op 09/06/2017. Meer info en inschrijven? Bel me, schrijf me.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest14Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 Gedachten over “Yakitori, een typisch Japans hapje

  • Marleen Vandepitte

    Ga je er ook kookles volgen, in Japan? Ik had je een mail gestuurd na onze Japanreis vorige zomer, met vraag voor evt kookles bij ons thuis (Antwerpen). Ik wacht misschien best tot na je reis. Wanner ga je?

    Vriendelijke groet
    Marleen Vandepitte

    • Ingrid Post auteur

      Dag Marleen,

      Ik ga zeker proberen om daar een kookles te volgen. Als je verder tips hebt, mag je ze altijd doorsturen. Ik ga in de lente.

      Groetjes,
      Ingrid