Taboulé, een Libanese klassieker


Taboulé, een klassieke Libanese salade

Heb je een restje gekookte couscous of bulgur over? Maak er dan deze frisse taboulé mee.

Taboulé Taboulé is een peterseliesalade. Het is een smaakvol en populair voorgerecht of bijgerecht uit de Marokkaanse en Libanese keuken. Daar vormt taboulé een onderdeel van mezze, allemaal kleine hapjes en gerechten die op tafel gezet worden om te delen.

Een taboulé maak je met couscous of bulgur, heel veel peterselie, wat munt, tomaten en ui. Verder kan je naar smaak nog andere kruiden en ingrediënten toevoegen zoals stukjes komkommer of granaatappelpitten.

Een taboulé mag zeker niet teveel couscous of bulgur bevatten. Je moet er voornamelijk de kruiden en de groenten in proeven. De graankorrels zorgen enkel voor wat extra beet in de salade.

Wat heb je nodig voor 12 glaasjes of slablaadjes gevuld met taboulé?

een restje couscous (ongeveer 100 gram) – 1/2 bussel platte peterselie – een handvol verse koriander – een handvol verse munt – 2 tomaten – 6 lente-uitjes – 1/2 komkommer – peper – zout – 1 el sumak – sap van een halve citroen – 4 el olijfolie – 100 g feta – 3 kropjes little gem salade

Geen restje couscous in je koelkast? Breng 1 glas water aan de kook. Voeg er een half glas couscous aan toe. Zet een deksel op de kookpot en laat de couscous, van het vuur,  gedurende enkele minuten wellen. Roer de couscouskorrels los met een vork. Laat de couscous afkoelen.

Hoe maak je het?

Spoel de kruiden, dep ze goed droog en hak ze fijn. Snijd de tomaten in partjes, verwijder de zaadlijsten. Snijd de tomaat verder in kleine blokjes. Snijd de lente-uitjes in fijne ringen. Was de komkommer. Doe er de zaadlijsten uit. Snijd de komkommer in fijne blokjes.

Meng de koude couscous met de kruiden, de lente-uitjes, de stukjes tomaat en komkommer. Lepel er de olijfolie en het citroensap over. Kruid goed met peper, zout en sumak.

Sumak is een typisch kruid uit het Midden-Oosten. Het is roodbruin van kleur en smaakt wat citrusachtig. Je kan het in deze taboulé vervangen door extra citroensap toe te voegen.

Proef en kruid indien nodig bij.

Schep de taboulé in de glaasjes en de slablaadjes. Verkruimel er telkens een blokje fetakaas over.

Schuif je mee aan tafel?

Tijdens de workshop Libanees koken op vrijdagavond 24/11/2017 maken we kleurrijke gerechten klaar met spannende ingrediënten. Je ontdekt welke typische producten in de Libanese voorraadkast staan. En je komt te weten welke ingrediënten en kruiden deze oosterse keuken zo speciaal maken. Ik kan je al verklappen dat we aan de kook gaan met granen en peulvruchten, met verschillende noten en zaden, met geurige kruiden en specerijen. We zetten de tafel vol met mezze, heerlijke salades en smaakvolle gerechten. Ga je mee op culinaire ontdekkingsreis?


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest16Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *