Roggebrood met walnoten


Heerlijk, die geur van zelfgebakken brood.

De geur van versgebakken brood in huis. Dat geeft mij het ultieme thuisgevoel. Ik bak al meer dan 20 jaar, bijna dagelijks, zelf brood voor mijn gezin. Eerst met een broodbakmachine. Later ruilde ik die in voor een keukenrobot die voor mij mengt en kneedt. Daarmee is het helemaal niet moeilijk om zelf brood te maken. Met eenvoudige ingrediënten (bloem, vetstof, rijsmiddel, water, zout) en een goed basisrecept voor brood kan je naar hartelust variëren. Zo leg je elke dag een ander brood op de plank. Brood met rozijnen, met haver, met veenbessen, met noten.
Roggebrood met walnotenZoals dit roggebrood met walnoten. Dat smaakt zalig met een stukje paté of een plakje kaas.
Nu bak ik mijn broden zelfs niet meer in een bakvorm, maar gewoon op de bakplaat. Dan ziet het brood er robuust en artisanaal uit. Om in te bijten!

Wat heb je nodig voor 1 groot roggebrood met walnoten?

350 g bloem – 150 g roggebloem – 300 ml water – 20 g gist – 20 g vetstof – 8,5 g zout – 100 g walnoten

Hoe maak je het?

Meng bloem, water, gist en de vetstof gedurende enkele minuten met je handen of met een keukenrobot. Voeg dan het zout toe. Kneed verder tot een soepel, elastisch deeg.

Voeg er de gebroken noten bij en kneed ze gelijkmatig onder het brooddeeg.

Laat het deeg 30 minuten rusten onder een handdoek. (voorrijs)

Ontgas na 30 minuten het deeg door er stevig op te kloppen, zodat de gassen eruit zijn. Bol het deeg op en laat het opnieuw rusten gedurende 10 minuten. (bolrijs)

Vorm dan het brood in een lange of ronde vorm en leg het op een bakplaat.

Laat het brood voor een derde keer rijzen (narijs) gedurende 1 uur.

Verwarm tijdig je oven op 200°C- hetelucht stand.
Strooi wat bloem over het brood vooraleer het in de oven gaat gedurende 30 minuten.

Laat het brood afkoelen op een rooster en dan smullen maar van je versgebakken roggebrood met walnoten.

Recept CVO De Nobel

TIP – als je aan dit brood rozijntjes toevoegt in plaats van noten, dan heb je een roggeverdommeke, een Antwerpse broodspecialiteit.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest100Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *