Pan con tomate deluxe


Pan con tomate – de zomer op een plank.

Italiaanse bruschetta al pomodoro.

Spaanse pan con tomate.

Als je op vakantie gaat naar Italië of Spanje is de kans groot dat je deze varianten van brood met tomaat geserveerd krijgt bij het aperitief.

Hoe lekker kan zo iets eenvoudig zijn. Een restje brood + tomaten die volop de zonnestralen hebben opgezogen en waarin je de zomer proeft + lekkere, pure olijfolie.
Meer heb je niet nodig voor deze simpele tapas.

Ik ging voor een gepimpte versie met kerstomaatjes in 3 kleuren, stukjes olijven en Spaanse schapenkaas, Manchego.

Pan con tomate

Je kan de broodjes ook garneren met wat Spaanse ham, ansjovis, chorizo. Proef van deze pan con tomate deluxe. Het gaat je zeker smaken.

Wat heb je nodig voor een plank vol pan con tomate?

Lekker stokbrood. Dat mag brood van een dag oud zijn.

Voor de tomatensalsa: 3 rijpe tomaten – 1 teentje look, geperst – 4 el lekkere olijfolie – 2 el Xeres azijn (sherry azijn) – een flinke portie platte peterselie, fijngehakt – peper – zout – oregano

Inspiratie voor deze tomatensalsa vond ik in het juli nummer van ‘delicious’.

Voor de afwerking: kleurige kerstomaatjes in geel, oranje, rood – schilfers Manchego kaas – groene olijven – tuinkers – basilicum

Hoe maak je het?

Maak eerst de tomatensalsa. Rasp hiervoor de tomaten boven een kom. Voeg een teentje geperste look toe, de olijfolie en de azijn.

Hak een flinke portie platte peterselie fijn. Meng onder de tomatensalsa. Voeg wat oregano toe en kruid goed met peper en zout.

Laat de tomatensalsa even trekken zodat de smaken zich goed vermengen.

Snijd ondertussen de kerstomaatjes in kleine stukjes. Snijd met een dunschiller schilfers van de Manchego kaas. Snijd de olijven in fijne ringen.

Snijd het stokbrood in schuine stukken. Wrijf de 2 zijden in met wat olijfolie. Gril de stukjes brood.

Beleg elk stukje brood royaal met de tomatensalsa. Schik hierop de stukjes tomaat, olijven en kaas. Garneer met wat blaadjes tuinkers en kleine basilicumblaadjes.

Afwerken met een draai van de pepermolen.

Leg de pan con tomate op een houten plank.

Klaar! Geniet ervan.

Wil je na de zomer ook nog even dat vakantiegevoel vasthouden? Schrijf je dan zeker in voor de workshop zuiders koken op 15/09/2017.

Tijdens deze workshop ontdek je de lekkerste mediterrane gerechten uit de Spaanse en Portugese keuken. We gaan ook eens piepen in de keuken van de Italiaanse nonna’s en we proeven van Griekse specialiteiten.

Goesting gekregen? Bel me, schrijf me.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest25Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *