Oosterse gehaktballetjes surf & turf


Surf & turf oosterse gehaktballetjes

Terug in het land, na enkele dagen leven als God in Frankrijk. 🙂 Genoten van de zon, het slenteren door de pittoreske dorpjes en natuurlijk volop geproefd van de lokale keuken. In de streek rond Nancy en Colmar staan op de menukaart van elk restaurant typische gerechten zoals quiche Lorraine, choucroute d’Alsace en tarte flambée.
Liefhebbers van zoet moeten proeven van Bretzel of een stukje Kougelhopf, het zoete brood met rozijnen. De etalages van de plaatselijke bakkerijtjes staan er vol van.

Vandaag sta ik weer in mijn eigen keuken en ga ik de oosterse toer op.

Deze oosterse gehaktballetjes zijn gemaakt van kippengehakt en fijngehakte scampi. Voeg daar een ferme portie oosterse kruiden en specerijen aan toe en je hebt surf & turf balletjes om duimen en vingers bij af te likken.

Oosterse gehaktballetjes

Lekker zo, als hapje.

Of serveer deze oosterse gehaktballetjes met knapperig, gewokte groenten, geurige basmatirijst, een pittig curry-kokossausje en enkele blaadjes frisgroene koriander. Comfort food ten top!

Wat heb je nodig voor 12 oosterse gehaktballetjes?

12 scampi – 400 g kippengehakt – een stukje gember, geraspt – enkele takjes koriander (naar smaak) – 1/2 rood chilipepertje – 2 teentjes look – een half bosje bieslook – 2 sjalotten – sap van een halve limoen – 2 el sojasaus – 1 eigeel – panko – peper – zout – 6 citroengrasstengels

Hoe maak je het?

Pel de scampi en verwijder indien nodig het darmkanaal. Snijd de scampi in stukjes.

Schil en rasp de gember. Plet de teentjes look. Verwijder de zaadjes uit het chilipepertje en snijd het pepertje heel fijn. Snijd de bieslook en de sjalotten in snippers. Hak de koriander grof.

Meng de scampi met het gehakt. Meng hieronder de kruiden en de specerijen. Voeg het limoensap en de sojasaus toe. Voeg het eigeel toe en meng er, zoveel panko als nodig is, onder.

Het gehakt mag niet te droog zijn, maar je moet er wel balletjes van kunnen rollen. Kruid extra met peper en zout.

Snijd de citroengrasstengels overlangs door en steek ze door de balletjes.

Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht. Leg de gehaktballetjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze gedurende 20 minuten tot ze goudbruin zijn.

Wist je dat?

Surf & turf verwijst naar de combinatie van vis en vlees in 1 gerecht. Klinkt misschien wat ongewoon, maar je hebt zeker en vast al eens een won ton soepje gegeten, of loempiaatjes, een Spaanse paella of een Creoolse jambalaya.

Allemaal gerechten die een combinatie zijn van vis of schaaldieren met gevogelte of vlees.

 

Receptinspiratie: ‘kook’ magazine.

 


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest14Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *