Mosselen op Thaise wijze 2


Mosselseizoen

Er werd altijd gezegd dat de maanden met een ‘r’, dé mosselmaanden zijn. Maar die regel is al lang achterhaald. Nu spreekt men eerder over mosselseizoenen in plaats van over mosselmaanden. Mosselen zijn beschikbaar in de seizoenen met een ‘r’ namelijk winter, zomer en herfst. En niet in de lente. Dus je hebt nog maar heel even de tijd om ervan te genieten. Jammer en joepie, want dat betekent ook dat de lente in zicht is.

Eens iets anders dan mosselen met friet

Meestal maak ik mosselen klaar op de klassieke Belgische manier. Gestoofd in echte boter, met veel ui en selder en goed gekruid met peper uit de molen. Vaak doe ik er nog extra groenten bij zoals tomaat en paprika. Bij mosselen eten wij handgesneden frietjes en een goed mosselsausje met zelfgeklopte mayonaise en veel mosterd.
Met de workshop Thais koken in zicht, grijp ik in de keuken geregeld naar die typische Thaise smaakmakers om een gerecht op te pimpen: citroengras, galanga, rode curry. Zo kokkerelde ik deze mosselen op Thaise wijze bij elkaar. Mosseltjes gegaard in een pittig currykokossausje.
mosselen op Thaise wijzeNiet geserveerd met frietjes deze keer, maar met rijstnoedels.
OMG, da’s lekker.

Mosselen op Thaise wijze

Wat heb je nodig voor een potje Thaise mosselen voor 2 personen?

2 kg mosselen – 3 el olie – 3 sjalotten – 1 teentje look – 2 el Thaise rode currypasta – 250 ml kokosmelk – 1/2 bloemkool – 2 stronken paksoi of 6 mini paksoi – 1 rood pepertje – 3 stengels citroengras – een stukje galanga (of gember) van 3 cm – 4 limoenblaadjes – 1 el vissaus
Om af te werken: 4 lente-uitjes – sap van een halve limoen – verse koriander
Rijstnoedels voor erbij.

Hoe maak je het?

Was de mosselen.
Verwarm de olie in een kookpot. Stoof de gesnipperde ui en het teentje look aan. Voeg de currypasta toe en roer alles goed door. Schep er de kokosmelk bij en laat even pruttelen.
Snijd de bloemkool in plakken. Snijd de paksoi grof.
Plet het citroengras en doe het samen met de galanga, de limoenblaadjes en de vissaus in de kookpot.
Voeg de bloemkool bij de curry-kokossaus. Stoof even mee aan.
Schep de gewassen mosselen in de pot en zet er een deksel op.
Bereid ondertussen de rijstnoedels zoals op de verpakking staat aangegeven.
Stoof de mosselen 5 minuten en voeg dan de paksoi toe. Zo blijft de paksoi lekker knapperig. Laat nog even stoven tot de schelpen van de mosselen zich openen. Dan zijn de mosseltjes klaar.
Werk de mosselen af met het sap van een halve limoen. Bestrooi rijkelijk met de in ringetjes gesneden lente-ui en de verse koriander.
Lepel wat van het heerlijke mosselvocht over de rijstnoedels.
Aan tafel!


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest19Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 Gedachten over “Mosselen op Thaise wijze

  • Elke Van Hamme

    Op een super zomerse dag heb ik de Thaise mosselen gemaakt. De combinatie van bloemkool en mosselen in een rode curry-kokossaus is echt geslaagd. We hebben de mosselen met stokbrood gegeten. Dit is een top recept voor iedereen die graag mosselen eet en deze eens op een originele manier wil klaarmaken!

    • Ingrid Post auteur

      Dag Elke,

      Fijn dat deze mosseltjes je gesmaakt hebben. Bedankt om dat even te laten weten. Nu heb ik daar ook goesting in gekregen. Ik zal ze in het kort ook nog eens op tafel moeten zetten.
      Groetjes en fijne dag nog.
      Ingrid