Melanzane alla Parmigiana, de zon op je bord.


Melanzane alla Parmigiana – een ovenschotel met aubergine in de hoofdrol.

Melanzane alla parmigianaDeze zuiderse ovenschotel doet me terugdenken aan onze gezinsvakantie van een paar jaar geleden naar het zonnige Toscane. We huurden er een droomhuisje op een heuvel. Tijdens onze autoritten naar kleine, sfeervolle dorpjes en indrukwekkende grootsteden speelde de radio leuk klinkende liedjes. Het liedje ‘Alejandro’ van Lady Gaga was toen dé zomerhit en telkens als we dat liedje hoorden, ging de radio wat harder.  Vakantie in Italië is zalig: elke dag een stralende zon aan de hemel, een mooie streek om te verkennen en lekker eten waar ook de kinderen dol op zijn. Ik wil er snel terug naar toe.

Ondertussen tover ik met deze melanzane alla Parmigiana of aubergine parmigiana de Italiaanse sfeer in mijn keuken. Deze ovenschotel is een typisch gerecht uit het Noorden van Italië. Vegetarisch, eenvoudig te maken en puur van smaak. Je proeft de zon op je bord. Aubergine heeft de hoofdrol in dit gerecht. Aubergine is er in vele maten en kleuren. Vaak zijn ze dieppaars gekleurd, maar onlangs zag ik deze beauty in de supermarkt liggen. Bijna te mooi om op te eten.Aubergine

Wat heb je nodig voor deze zuiderse aubergine-ovenschotel?

voor 4 personen

2 grote aubergines – olijfolie – zwarte peper – grof zeezout – enkele takjes verse tijm of 2 el gedroogde tijm  – 2 el gedroogde oregano

Voor de tomatensaus: olijfolie – 1 sjalot – 1 teentje look – 1 el tomatenpuree – 750 ml lekkere passata – een half blokje groentebouillon – 1 bussel basilicum – 1 tl gerookt paprikapoeder – 1 blaadje laurier – 1 el tijm – 1 el oregano – peper en zout

Voor de afwerking: 1 bol mozzarella – 75 g vers geraspte Parmezaanse kaas – enkele blaadjes basilicum

Hoe maak je het?

Was de aubergines en snijd ze in plakken van een centimeter. Bestrooi de aubergineplakken met flink wat zout en laat ze een uurtje trekken met een gewicht erop. Dit onttrekt het vocht uit de aubergines. Spoel na een uurtje het zout van de aubergines en dep ze droog met keukenpapier.Melanzane alla parmigiana - gesneden aubergine

Verwarm de oven voor op 180°C – hetelucht stand. Neem een ovenschotel en leg er bakpapier op. Besprenkel er olijfolie over. Leg de aubergineplakken op het bakpapier en kruid ze goed met peper en zout. Rits de verse tijm over de aubergine of gebruik gedroogde tijm en strooi er ook rijkelijk gedroogde oregano over. Gaar de aubergines gedurende 20 à 25 minuten in de oven.Melanzane alla parmigiana - aubergine uit de oven

Maak ondertussen de tomatensaus klaar. Snipper de sjalot en plet een teentje look. Verwarm wat olijfolie in een pot en stoof de sjalot glazig aan. Voeg de geperste look toe en de tomatenpuree. Stoof even goed aan. Bevochtig met de tomatenpassata. Voeg een half kruidenbouillonblokje en de kruiden toe: verse basilicum, tijm, oregano, peper, zout, paprikapoeder. De saus mag intens gekruid zijn. Proef regelmatig en kruid bij indien nodig. Laat de saus zachtjes sudderen en indikken.

De aubergines zijn gegaard en de tomatensaus is klaar? Tijd om de melanzane alla Parmigiana verder af te werken. Houd de oven ondertussen warm.

Neem een ovenschotel en doe hierin een laagje tomatensaus. Schik er de plakken aubergine in.Melanzane alla parmigiana - laag aubergine

Scheur er de mozzarella over. Melanzane alla parmigiana - mozarella verdelenHerhaal en eindig met een laag tomatensaus. Rasp er overvloedig de Parmezaanse kaas over.
Melanzane alla parmigiana - raspen parmezaanse kaasPlaats deze ovenschotel opnieuw voor 20 à 25 minuten in de oven. Wanneer je keuken zich vult met heerlijke zuiderse geuren is de aubergine parmigiana schotel klaar en kan je aan tafel.

Schik nog wat frisgroene blaadjes basilicum over de ovenschotel.

Dit gerecht kan je zo eten, als voorgerecht, met een lekker stukje Italiaans brood.
Met een pasta erbij heb je een lekker hoofdgerecht.

Serveer er een glaasje rode wijn bij en droom dat je in een klein, gezellig Italiaans restaurantje zit.

Fijne zondag. Fijne zomer.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest12Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *