Mamenori sushi in verschillende kleurtjes


Sushi zonder norivellen? Het kan. Proef eens van deze gekleurde mamenori sushi.

Bij sushi hoort nori. Norivellen zijn gemaakt van gedroogd zeewier en hebben een typische umami smaak. Ze zijn hartig en ziltig. Norivellen hebben een hoge voedingswaarde en bevatten veel protëinen, mineralen en vitaminen.
Toch lust niet iedereen deze zeewiervellen.
Wist je dat je ze in sushi ook kan vervangen door gekleurde sojavellen. Deze vellen, ook wel mamenori genoemd, zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtjes. De natuurlijke kleurstof komt van bieten, paprika, wortel, algen. De sojavellen smaken neutraal en je kan ze, behalve voor het maken van sushi, ook gebruiken voor een hip dessertje of een kleurrijke springroll.
Mamenori sushiGoed nieuws dus voor de sushi lovers die geen nori lovers zijn.

Wat heb je nodig voor 6 mamenori sushi rollen?

250 g sushi rijst – enkele eetlepels sushi azijn – wasabipasta
Vulling naar keuze: rauwe zalm, gerookte zalm, tonijn, avocado, komkommer, lente-ui, …
Voor erbij: Japanse sojasaus – ingelegde gember

Hoe maak je het?

Kook de sushi rijst zoals aangegeven op de verpakking. Ik volg de regel 1 deel rijst + 1.5 deel water.

Spoel de rijst onder stromend water en laat een half uurtje rusten.
Vul een kookpot met de rijst en het water, in een verhouding van 1 tot 1.5. Dus voor 250 gram rijst gebruik je 250 x 1.5=375 ml water. Wacht tot het water kookt, zet dan het vuur zachter en plaats een deksel op de kookpot. Zet je kookwekkertje op 15 minuten. In die tijd kookt de rijst gaar en neemt de rijst al het water op. Neem de deksel tijdens het koken niet van de kookpot. Dit verstoort het kookproces. Na 15 minuten haal je de kookpot van het vuur en laat je de rijst nog 10 minuten rusten.
Nu werk je de rijst verder af tot sushi rijst door toevoeging van 3 eetlepels sushi azijn. Ondertussen koel je de rijst met een waaier af tot kamertemperatuur. Proef en voeg naar smaak nog wat extra sushi azijn toe.

Snijd de vis en/of groenten in dunne repen.

Start met het rollen van de mamenori sushi.

Leg het sojavel met de ruwe kant naar beneden op een bamboe sushimatje.

Neem een portie rijst. Spreid de rijst dun uit over het sojavel. Laat bovenaan 1 cm vrij van rijst.

Verdeel een beetje wasabipasta in het midden van de rijst. Leg hierop de vulling.
Mamenori sushi makrnRol de sushi op, volgens de regels van de kunst.

Snijd de sushi rol in 6 of 8 stukjes.

Proeven maar!

Sushi lover?

Leer zelf sushi rollen tijdens een sushi workshop met Dishcover. Je komt te weten hoe sushi ontstaan is en hoe je verschillende soorten sushi maakt.
Nigiri, maki, futomaki, uramaki, oshi sushi,… én mamenori sushi, we maken het allemaal.

Meer info en inschrijven? Bel me, schrijf me.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest13Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *