Makreel met verse erwtjes en nieuwe patatjes


Koken met lekkers van het seizoen

Vrijdag had ik een dagje verlof. En daar heb ik met volle teugen van genoten. ’s Morgens ging ik naar de Leuvense markt voor verse groenten en fruit. Ik moet mij altijd inhouden als ik aan het groentekraam sta, want ik zou echt alles kopen. Nu is het volop het seizoen van de aardbeien, asperges, abrikozen, rabarber, nieuwe patatjes en ook van de verse erwten. Het erwtenseizoen is heel kort (mei-juni). Ik pakte een kilootje mee naar huis. Enkele weken geleden stak ik zelf enkele erwten in de grond en dat zijn ondertussen al heuse plantjes geworden.
ErwtenBenieuwd wat daar van gaat worden.
Bij het viskraam kocht ik verse makreel en horsmakreel. Ik had nog geen idee wat ik hiermee allemaal zou klaarmaken. Maar na een namiddag luieren in het zonnetje, in mijn tuinstoel met een stapel kooktijdschriften naast mij, had ik tegen het avondmaal genoeg inspiratie om aan de slag te gaan met al dat lekkers. De makreel ging in de oven, met wat stoofgroenten en verse zuiderse kruiden. Bij de makreel serveerde ik een lauwe salade met nieuwe patatjes, vers gedopte erwtjes en een mengeling salade uit mijn kruidentuin.
Dit is eten zoals wij het graag eten.
Makreel met verse erwtjesVandaag, op vaderdag, mogen alle papa’s eens extra verwend worden. En dat doet iedereen op een andere manier. Maar met dit lekker gerechtje scoor je sowieso goed.

Enkele weetjes over makreel

Makreel is altijd te verkrijgen, gerookt of in blik. Ook verse makreel wordt het hele jaar door aangeboden.  Hij is op z’n best van juli tot februari. Makreel kan je op verschillende manieren bereiden: gebakken in de oven of gegrild op de BBQ of in de grillpan. Ook gepocheerd of gestoomd smaakt deze vis lekker.
MakreelVerse makreel herken je aan zijn blauwgroene kleur met zwarte strepen. Gerookt krijgt hij een mooie, goudgele kleur.

Wat heb je nodig voor deze zomerse schotel met makreel?

voor 4 personen

1 verse makreel per persoon -1 ui – 2 wortelen – 3 teentjes look – enkele takjes tijm – een takje oregano – 2 takjes rozemarijn – olijfolie – peper – zout – 800 g nieuwe patatjes – 100 g pancetta – 300 g gedopte erwten (of erwten uit de diepvries) – 200 g gemengde sla

Voor de dressing: zeste en sap van een halve citroen – 2 el fijngehakte peterselie – 1 el sterke mosterd – 6 el koolzaadolie (of olijfolie, maïsolie) – peper – zout

Hoe maak je het?

Schrob de aardappelen schoon. Ik doe dat met een groen sponsje. De schil van nieuwe patatjes is zo dun, dat je die er gewoon kan afwrijven. Kook de aardappelen in gezouten water. Bak de pancetta knapperig in een pan. Dop de erwten of gebruik diepvrieserwten. Kook ze kort in licht gezouten water. Spoel ze na het koken direct onder stromend koud water zodat ze hun groene kleur behouden. Was de sla en zwier de slablaadjes droog.

Maak de dressing. Roer het citroensap met de mosterd los. Voeg de citroenzeste en de fijngehakte peterselie toe. Doe er straalsgewijs de olie bij en klop met een garde op tot een lichte dressing. Kruid goed met peper en zout.

Ontgut (ingewanden verwijderen) en ontschub de makreel. Je kan ook vragen aan je visboer om dit voor jou te doen. Leg de gekuiste makreel in een ovenschotel. Overgiet met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Leg de gesneden ui en wortelen in de ovenschotel bij de vis. Doe er ook verse zuiderse kruiden bij en de teentjes look.
Makreel in de ovenSchuif de makreel 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Schik de sla, de patatjes, de pancetta en de erwten op een schotel. Leg er de de gebakken makreel op. Lepel er de vinaigrette over en serveer.

Smakelijk!


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest6Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *