Keralese groentecurry 2


Indiaas tafelen met groenten van bij ons

Naast een goed gevulde kookboekenkast, heb ik ook nog een abonnement op een aantal culinaire tijdschriften. Het Jamie magazine is er eentje van.

In het nieuwste nummer trok de voorlaatste pagina al meteen mijn aandacht: doordeweeks Indiaas tafelen. En dat met groenten van bij ons. Ik was net naar de plaatselijke markt geweest en had alles in huis om deze romige Keralese groentecurry te maken met snijbonen, wortelen, courgette en aardappelen.

Keralese groentecurry

Kerala is gelegen in het zuidwesten van India. Door het warme, vochtige klimaat groeien rijst en kokosnoten hier overvloedig. Groentegerechten of schotels met vis, schelp- en schaaldieren, in een romig kokossausje en een portie rijst, zijn hier dagelijkse kost. Door de indrukwekkende specerijenplantages wordt Kerala ook wel de Tuin der Kruiden genoemd.
Deze Keralese groentecurry is heel zacht van smaak, zelfs met de 2 groene chilipepertjes die erin verwerkt zijn.

De Indiase keuken kent nog meer geheimen. Wil je ze komen ontdekken en proeven? Dan is de open workshop Indisch koken zeker iets voor jou. Na deze workshop tover je zelf een geurige, kleurrijke en smakelijke Indische maaltijd op tafel.

Keralese groentecurry

Wat heb je nodig?

voor 4 personen

1 eetlepel ghee of olie – 6 sjalotten, gepeld, gehalveerd en in ringen – 2 theelepels bruin mosterdzaad – 8 gedroogde kerrieblaadjes – 2 groene chilipepers, heel fijn gesneden – een stukje geraspte gember – 2 eetlepels Madras currypoeder – 150 g cashewnoten, gemalen – 400 ml kokosmelk – 400 ml groentebouillon – 2 grote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden – 1 bataat, geschild en in blokjes gesneden – 6 wortelen, geschild en in stukken, 1 courgette, in staafjes – 300 g snijbonen, in schuine stukjes – peper – zout

Om af te werken: sap van 1 limoen – verse koriander

Voor erbij: gekookte basmatirijst – een lekkere chutney – papadums

Hoe maak je het?

Verhit de ghee of de olie in een grote pan en stoof de sjalotten 4-5 minuten tot ze goudbruin zijn.

Voeg het mosterdzaad, de kerrieblaadjes, de chilipeper en de geraspte gember toe en bak 1-2 minuten mee.

Keralese groentecurry-sjalotten-kerrieblaadjes-mosterdzaadjes

Roer het currypoeder en de gemalen cashewnoten erdoor.

Keralese groentecurry-toevoegen gemalen cashewnoten

Voeg de kokosmelk en de bouillon toe en breng aan de kook. Doe er de snijbonen en de wortelen bij en laat 15 minuten sudderen.

Keralese groentecurry-toevoegen wortelen en snijbonen

Voeg de aardappelen en de bataat toe en stoof 10-15 minuten mee aan tot ze zacht zijn. Voeg de courgettestaafjes toe en stoof ze 5 minuten mee.

Werk deze Keralese groentecurry af met het sap van een limoen. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout. Verdeel er de verse koriander over.

Serveer met rijst, een lekkere chutney en een stukje papadum.

Smakelijk.

Receptinspiratie: Jamie magazine nr 39 – januari 2016 – p.95. Dit recept heb ik naar eigen smaak aangepast.

 

 


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest3Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 Gedachten over “Keralese groentecurry

  • Tabitha

    Indisch koken is geen Indiase keuken, maar de Indonesische keuken. Indisch komt van Nederlands Indie. Wel handig om te weten als je een workshop wilt verkopen, het verschilt nogal.

    Ha, een curry waarvoor ik niet alleen uit mijn voorraad specerijen kan putten, maar ook specerijen moet bijkopen. Gebeurt niet zo vaak meer, voor veel curry’s heb ik het meeste, zo niet alles, al in huis.

    • Ingrid Post auteur

      Bedankt voor je toelichting. In België gebruiken we Indisch en Indiaas inderdaad door elkaar. De deelnemers aan mijn workshops Indisch koken weten dat we ons toeleggen op de Indiase keuken. Ikzelf ben fan. En jij precies ook. Veel kookplezier.