Kabeljauw in mosterdsaus en mosterdgranola


Kabeljauw in mosterdsaus met wintersalade & mosterdgranola

Ik merk het op de blog. De feestdagen zijn in zicht. Er wordt gretig gezocht naar feestelijke hapjes, soepjes en dessertjes. De topper op dit moment is het zalmrolletje met komkommer en Cavi-Art.

Ook met dit gerechtje van kabeljauw in mosterdsaus scoor je gegarandeerd oh’s en wauw’s aan de feesttafel. Het is een ideaal feestgerecht: eenvoudig te maken, snel klaar, licht verteerbaar.
Kabeljauw in mosterdsausServeer het als voorgerecht met een winterse salade van spinazie, veldsla of postelein, eenvoudig op smaak gebracht met olijfolie, citroensap, peper en zout. Schik daarop een stukje gepocheerde kabeljauw en lepel er wat mosterdsaus eroverheen. Werk het gerecht af met wat hartige mosterdgranola, grijze garnalen en een groen blaadje.

Zet je deze kabeljauw in mosterdsaus als hoofdgerecht op je feestmenu? Geef er dan een spinaziepuree of een lekkere aardappelgratin bij.

Wat heb je nodig voor 4 porties kabeljauw in mosterdsaus?

4 x 100 gram kabeljauw  – 200 ml lichte room – 100 g zachte graantjesmosterd, bijvoorbeeld De Ster
Voor de wintersalade: een mengeling van wintergroen zoals postelein – waterkers – veldsla – spinazie – kale,… peper – zout – olijfolie –citroensap
Voor de mosterdgranola:
Droge ingrediënten: 1 el verse rozemarijn – 1 el verse tijm – 40 g hazelnoten – 75 g haver – 75 g hennepzaad – 40 pompoenpitten – 40 g zonnebloempitten – zeste van ½ sinaasappel – peper – zout
Natte ingrediënten: 60 ml olijfolie – 1 el grove mosterd – 1 kl honing

Hoe maak je het?

Kabeljauw in mosterdsaus sous-vide gegaard
De kabeljauw bereid ik in mijn stoomoven met het sous-vide programma. Meng de room met de mosterd. Kruid met peper en zout. Verpak de kabeljauwfilets vacuüm met het mosterd/room mengsel.
Stoom ze gaar: sousvide op 60°C gedurende 28 minuten.

Met deze sous-vide bereiding tover je zonder moeite een smaakvol en sappig stukje vis op tafel.

Alternatieven voor de sous-vide bereiding?
Je kan de kabeljauw ook stomen, of zachtjes op het vuur pocheren. Of bereid de vis en papillot (verpakt in een pakketje van aluminiumfolie) en gaar hem in de oven op 180°C gedurende 15 minuten.

Wintersalade
Voor de wintersalade kies je een mengeling van wintergroen. Meng alle ingrediënten voor de wintersalade onder elkaar. Breng de salade goed op smaak met peper, zout, olie en citroensap.

Mosterdgranola
Het recept van deze mosterdgranola, vond ik alweer in het prachtige boek The Green Kitchen at home. Deze hartige granola pimpt je gerechtje meteen op.

Verwarm de oven op 180°C.
Snijd de kruiden fijn. Meng alle droge ingrediënten. Roer er de natte ingrediënten onder en schep alles goed om.
Spreid de granola uit over een bakplaat met bakpapier. Bak 15 à 20 minuten tot de granola knapperig is.
Laat afkoelen.

Afwerking
Schep de salade in een kommetje of op een bord. Schik er de gepocheerde kabeljauw op. Overgiet met wat mosterdsaus. Strooi er de mosterdgranola over. Werk af met garnalen en een groen blaadje.

Ik wens je lekkere en fijne feestdagen. 🙂

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *