Njam jamtaart


Njam jamtaart met aardbeienconfituur

Oh, mama mia! Deze taart is lekker. En de eenvoud zelve om te maken. Deze jamtaart heeft een krokante, naar koekjes smakende bodem en is gevuld met lekkere, zelfgemaakte confituur van aardbeien. Bovenop is hij ambachtelijk afgewerkt met latjes.
JamtaartEen jamtaart is een klassieke, Italiaanse taart. Elke Italiaanse nonna heeft haar eigen recept voor een crostata alla marmellata.

Het recept voor deze taart vond ik in het boek Simply Italian, van de Chiappa sisters. Ik denk dat dit kookboek niet meer te verkrijgen is. Mocht je het toch nog ergens op de kop kunnen tikken, aarzel dan niet. Ik maakte er al heel veel gerechtjes uit, van hartig tot zoet. En het resultaat is altijd zeer geslaagd.

Wat heb je nodig voor een grote jamtaart?

voor een taartvorm van 30 cm

225 g ongezouten boter – 450 g bloem – 1 theelepel bakpoeder – 6 eigelen – 170 g suiker – zeste van 1 citroen – zaadjes van een halve vanillestok – een scheutje Amaretto

ongeveer 500 g jam naar keuze

Hoe maak je het?

Maak eerst het kruimeldeeg.

Snijd de boter in stukjes en meng met de bloem, de suiker en het bakpoeder. Voeg de eigelen toe, de zaadjes van een halve vanillestok en de zeste van een citroen. Ik deed er ook een scheutje Amaretto bij.

Kneed het deeg met je handen of in een keukenrobot tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Steek de deegbal in een plastieken zakje en laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.

Beboter en bebloem de taartvorm.

Verwarm de oven voor op 180°C – hetelucht stand.

Rol het deeg, na het rusten, uit tot een halve centimeter dik. Dit doe je best op een bebloemd oppervlak. Het deeg is heel bros en scheurt makkelijk. Wikkel het deeg op je deegrol. Zo kan je het makkelijker op de bodem van de taartvorm leggen. Bedek de bodem en de wanden van de taartvorm met het kruimeldeeg. Duw met je handen het deeg overal goed aan.

Rol met je deegrol over de rand van de taartvorm heen om het overtollige deeg weg te snijden.

Schep de aardbeienconfituur op de bodem.
Jamtaart - vullen met confituurMaak van het overblijvende deeg lange repen van ongeveer 2 cm breed. Gebruik een pastasnijder om een gekartelde rand te krijgen.
Jamtaart - latjes makenSchik de repen deeg, op artisanale wijze, over de taart.
Jamtaart - latjes optaartRol het overtollige deeg eraf met de deegrol.
Jamtaart - overtolig deeg afsnijdenBak de taart in een voorverwarmde oven gedurende 35 à 40 minuten tot de taart mooi goudbruin gebakken is.

Laat de jamtaart afkoelen. Bestrooi de taart voor het serveren met bloemsuiker.

Deze zelfgebakken jamtaart smaakt perfect bij een kopje koffie of een tas thee.

Smaakt dat naar nog?

Op zaterdagochtend 25/11/2017 staat er een bakworkshop op het programma.

Tijdens deze workshop bakken, gaan we drie uur aan de slag met bloem, boter, suiker en eitjes en bakken de lekkerste taartjes, cakes, home made koekjes, wafels, biscuit.

Met een lekkere vulling, een toefje slagroom hier en wat chocolade daar pimpen we onze gebakjes op.

Ik deel met jullie ook graag enkele nuttige bakkerstips en overstelp je met tips & tricks zodat je gebak altijd lukt.

Ook dit jaar zorg ik voor allemaal nieuwe bakideetjes.

Interesse? Bel me, schrijf me.
Stuk jamtaart


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest13Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *