Huisgemaakte ravioli met citroenbotersaus


Heb je al eens zelf verse pasta gemaakt?

Het weekend is nog maar halfweg, maar ik heb al zoveel leuke dingen gedaan. Vrijdagavond ontmoette ik tijdens de kookworkshop weer een heleboel fijne mensen die ik inwijdde in de geuren en smaken van de Indiase keuken. Zaterdagochtend stond er een bloggerlunch op het programma met enkele blogcompanen en de sympathieke Janneke Philippi. Janneke is een Nederlandse kookboekenauteur en foodstyliste. Zij stelde tijdens deze bloggerlunch haar nieuwste boek voor ‘Pasta risotto & gnocchi‘. Een boek met prachtige foto’s, waarvan je vingers gaan kriebelen en die je goesting doen krijgen om zelf pasta te maken. Ik vertel je hier nog meer over in een van de volgende berichten.

Heb je al eens zelf verse pasta gemaakt? Moet je zeker eens doen. Je denkt misschien dat verse pasta maken moeilijk is, maar eigenlijk is het simpel. Veel meer dan bloem, eitjes, wat zout en olijfolie heb je niet nodig. Toch nog een extra duwtje in de rug nodig? Schrijf je in voor mijn Italiaanse workshop en leer niet alleen verse pasta maken, maar ook nog eens de allerlekkerste home made pizza.

Als voorproefje serveer ik je deze huisgemaakte ravioli met een peterselie-citroenvulling en een citroenbotersaus. Een recept uit een ander lievelingsboek van mij: ‘Simply Italian‘ van de Chiappa sisters. Uit dit boekte kookte ik ook al deze linzenstoofpot en bakte ik deze heerlijke brownies zonder boter.
RavioliBegin met het maken van de verse pasta. Terwijl die rust, roer je alle ingrediënten voor de vulling onder elkaar. Het citroenbotersausje voor erbij is zo eenvoudig, maar oh zo lekker.

Verse pasta

Wat heb je nodig?
per persoon: 80 g “00” bloem (doppio zero) voor verse pasta + 20 g griesmeel (semola rimacinata) + 1 ei + 1 el olijfolie + een snuf zout

Hiermee maak je 150 gram verse pasta.

Hoe maak je het?

Meng in een kom het meel met het ei, het zout en de olijfolie. Kneed het deeg tot het superzacht aanvoelt. Laat het een kwartiertje rusten, gewikkeld in plastiekfolie.
Verwerk het verder in lange pastavellen.

Met de hand. Verdeel het deeg in kleinere porties. Rol het deeg uit met een deegrol tot het 2 mm dik is.
Met de pastamachine. Verdeel het deeg in kleinere porties. Klem de pastamachine vast en bestrooi met griesmeel. Zet de rollers op de breedste stand en rol het deeg erdoor. Vouw het deeg in 3 en herhaal.
Pastadeeg toevouwenHerhaal het vouwen en rollen tot 3 keer.
Pastadeeg in pastamachineZet de rollers een stand dichter bij elkaar en haal het deeg terug door de rollers (zonder te vouwen). Ga zo door tot het deeg dun genoeg is om verwerkt te worden.
Pastadeeg uit pastamachine
Nu heb je lange pastarepen die je verder kan verwerken tot ravioli. Ik vulde ze met een lekkere peterselie-citroenvulling.

Huisgemaakte ravioli met peterselie-citroenvulling

Wat heb je nodig?

80 g gehakte, platte peterselie – zeste van ½ citroen – wat citroensap – 250 g mascarpone – 250 g ricotta – 100 g Parmezaanse kaas – zout – peper – nootmuskaat – 1 ei

Hoe maak je het?

Meng in een kom de peterselie, citroenzeste, citroensap, mascarpone, ricotta en Parmezaanse kaas door elkaar. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg het ei toe om de vulling te binden.
Peterselie-citroenvullingRoer alles nog eens goed door elkaar.
Leg een vel pasta op je werkvlak. Leg er hoopjes van de vulling op.
Pastavulling op pastadeegLaat voldoende plaats tussen de vulling. Doe wat water rondom de vulling, zodat de pastavellen aan elkaar blijven kleven.
Pastadeeg nat makenLeg er een tweede vel pasta over.
Tweede pastavelDruk alle lucht eruit van binnen naar buiten toe. Ravioli aandrukkenDruk er met de raviolisnijder vormpjes uit.
Uitsnijden ravioliDruk de randen van de ravioli nog wat aan.
Aandrukken ravioliLeg de ravioi op een handdoek bestrooid met griesmeel zodat ze niet aan elkaar plakken.
Ga zo door tot alle ravioli gevormd zijn.

Zet een grote pot met water en zout op. Breng aan de kook. Kook de ravioli in enkele minuten gaar.

Maak ondertussen ook de citroenbotersaus.

Citroenbotersaus

Wat heb je nodig?

100 g goede boter – zeste en sap van 1 citroen – flink wat peper – zout

Hoe maak je het?

Smelt de boter in een pan. Breng op smaak met de zeste en het sap van de citroen, peper en zout.

 

Dresseer de ravioli op een bord en lepel er de citroenboter over. Rasp er nog extra Parmezaanse kaas over.

Buon appetito!


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest16Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *