Hartige taart met edamame boontjes


Hartige taart met edamame boontjes, parmezaan en spek

Een taart als lunch. Het kan. Inspiratie voor deze hartige taart met edamame boontjes en parmezaankorst vond ik in het Delicious kooktijdschrift van deze maand. Daar werd de taart gemaakt met verse doperwtjes. Ook lekker. Ik maakte er mijn versie van met edamame, de jonge, groene sojabonen. Bij de late lenteschoonmaak van mijn diepvries, stootte ik immers op 4 zakken edamame boontjes. Lijkt dat ik wat gehamsterd heb, de laatste maanden. Dus bonen zullen we eten, de komende weken.
Hartige taart met edamame boontjesAls je de taart maakt met erwtjes en je zelf erwtjes gaat doppen, moet je er rekening mee houden dat er na het doppen slechts een derde van het gewicht aan erwtjes overblijft.

Wat heb je nodig voor deze hartige taart met edamame boontjes?

Voor het parmezaandeeg: 200 g bloem – 120 g koude boter – 30 g geraspte parmezaanse kaas – 1 eigeel – 3 el bruisend water – peper – zout

Voor de vulling van de hartige taart: 250 g edamame (zonder peul, uit de diepvries) + een handvol – 250 ml lichte room – 3 eieren – 1 eiwit – 40 g geraspte parmezaanse kaas – een handvol basilicum – peper – zout – 8 plakjes spek

Om te garneren: edamame boontjes – gebakken spek – basilicum blaadjes – wat tuinkers

Hoe maak je het?

Maak eerst het parmezaandeeg. Doe de bloem, samen met de stukjes boter, zout, peper en de parmezaanse kaas in een keukenrobot en kneed tot een kruimelig deeg. Je kan dit ook met je handen kneden. Voeg het eigeel toe en precies zoveel spuitwater als nodig is om een samenhangend deeg te krijgen.

Wikkel het deeg in plastiekfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Meng ondertussen alle ingrediënten voor de vulling: de ontdooide edamame boontjes, de eieren, het eiwit dat je overhield van het deeg, de room, de parmezaanse kaas en de basilicium. Kruid goed met peper en zout.

Verwarm de oven op 200°C. Haal het parmezaandeeg uit de koelkast en rol het, tussen 2 vellen bakpapier, dun uit op de grootte van de bakvorm. Ik gebruikte een langwerpige bakvorm met uitneembare bodem van ongeveer 35 op 12 cm. Leg het deeg met bakpapier in de bakplaat. Snijd het overtollige deeg weg. Prik de bodem goed in met een vork. Bak het deeg een 20-tal minuten in de oven tot het lichtbruin is.

Haal de voorgebakken taartbodem uit de oven. Giet er voorzichtig het mengsel in tot net aan de rand van het deeg. Bak de taart verder af in een oven van 180°C, gedurende 30 minuten tot de vulling gestold is.

Bak ondertussen de stukjes spek krokant in een pan. Enkele lapjes spek kan je oprollen en zo bakken.

Garneer de gebakken hartige taart met de reepjes en rolletjes spek. Strooi er nog wat boontjes over, samen met de basilicum blaadjes en de tuinkers.

Deze hartige taart met edamame boontjes, parmezaan en spek is lekker om warm of koud te eten.

Ideaal als lunchgerechtje of om mee te nemen op de picknick.
Hartige taart met edamame boontjes2


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest6Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *