Focaccia met tomaten, olijven en geitenkaas


Zelfgebakken focaccia met zuiderse smaken.

Toen ik door het laatste nummer van het delicious. magazine bladerde, kreeg ik spontaan het water in mijn mond bij het zien van de foto’s van de Jannekes focaccia broden. Een top gerechtje om restjes in te verwerken. Met wat geitenkaas en de zongedroogde tomaatjes, kerstomaten en enkele olijven die ik mijn koelkast vond, bakte ik dit Italiaans plat broodje.
FocacciaMijn keuken vulde zich al snel met zuiderse geuren.

Focaccia is een kruidig brood uit Ligurië, het noorden van Italië. Het heeft wat weg van pizza en het is helemaal niet moeilijk om te maken. Maar je moet wel wat geduld hebben, want het deeg moet toch zo’n uur en half rijzen.

Met de vulling kan je alle kanten op. Voor een hartige vulling kan je kiezen voor vis, vlees, kaas of enkel groentjes. Focaccia wordt ook zoet gegeten met stukjes gedroogd fruit, chocolade of marsepein.

Besprenkel hartige focaccia’s zeker overvloedig met olijfolie en wees gul met de kruiden die je toevoegt.

Wat heb je nodig voor 2 focaccia broden?

Voor het deeg: 500 g witte bloem – 250 ml water – 7 g zout – 3 el olijfolie – 11 g gedroogde gist (1 zakje)

Voor de vulling: 50 g zongedroogde tomaten – 50 g kerstomaten – 50 g olijven – 100 g geitenkaas – 1 flinke el oregano – 1 koffielepel gedroogde tijm – 1 koffielepel venkelzaadjes -1 koffielepel gehakte rozemarijn – wat lookpoeder – wat paprikapoeder – 2 el polenta

Hoe maak je het?

Meng de bloem met de gedroogde gist, het water en de olijfolie. Voeg het zout toe. Kneed alles met je handen of in een keukenrobot tot een soepel deeg. Laat het deeg minstens een uur rusten tot het in volume is verdubbeld.

Snijd ondertussen de tomaten en de olijven in kleine stukjes. Meng met de kruiden.

Verdeel het deeg, na de rijstijd, in 2.

Meng de helft van de groentevulling samen met de stukjes geitenkaas onder elke helft van het deeg.
Focaccia - vullingStrooi wat polenta in de bakvorm. Duw het deeg plat in de bakvorm en laat het opnieuw een half uurtje rusten.
Focaccia - in de de panVerwarm ondertussen de oven voor op 200°C – hetelucht stand.

Duw, na de tweede rijstijd, putten in het deeg en bestrijk het met olijfolie.
Focaccia - kuiltjes in deegStrooi er grof zout over. Bak de focaccia gedurende 15 minuten op 200°C. Verlaag dan de temperatuur naar 180°C en bak het brood nog 10 minuten.

Haal de focaccia broden uit de oven. Ze zijn het lauwwarm het lekkerst. Geef er een frisse, Italiaanse salade bij.

De zon op je bord!


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest115Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *