Falafels met koolsla en yoghurtdressing


Proeven van de Libanese keuken: falafels met koolsla en yoghurtdressing

In Libanese gerechten worden vaak kikkererwten gebruikt. Het is verrassend hoe zo een eenvoudig ingrediënt zo veelzijdig is in zijn toepassingen. Je maakt er een dipsaus van, hummus of hommus. Hiervoor worden gekookte en gepureerde kikkererwten gemengd met tahinsaus (= een pasta van sesamzaad), olijfolie, citroensap, zout en knoflook. Voor hummus kan je zeker en vast ook kant-en-klare kikkererwten uit een blik of een bokaal gebruiken.

Kikkererwten zijn ook het hoofdbestanddeel van deze falafels.
FalafelsVoor falafels gebruik je best gedroogde kikkererwten. Die geven de falafels de juiste structuur. De gedroogde kikkererwten laat je 24 uur weken in water. Daarna mix je de geweekte en ongekookte kikkererwten met veel kruiden en specerijen tot een smeuïge pasta. Deze Libanese balletjes worden gefrituurd en geserveerd met of in een pitabroodje samen met een frisse yoghurtdipsaus en koolsla.

Wat heb je nodig voor een 20-tal falafels?

Gedroogde kikkererwten, 24 uur geweekt in water.
150 g gedroogde kikkererwten = 300 g massa na het weken = voor een 20-tal falafels

Kruiden: een handvol gebakken uitjes – een flinke snuf lookpoeder – een handvol peterselie – een handvol verse koriander – ½ rood chilipepertje – komijn – za’atar – gemalen koriander – chilipoeder – peper – zout – enkele druppels sesamolie – citroensap – paprikapoeder – ras el hanout

De Libanese keuken is van nature niet zo pittig, maar wel heel aromatisch door de vele kruiden en specerijen die gebruikt worden.
Een typische kruidenmengeling is za’atar. Het is gemaakt van sesamzaadjes, zout, gedroogde oregano of marjolein, tijm en sumak. Zelf te maken of kant-en-klaar te koop.

Koolsla: geraspte witte en/of rode kool – ½ komkommer in blokjes – 1 rode ui, fijngesnipperd – (sushi) azijn – peper – zout

Libanese yoghurtdressing: 1 soeplepel mayonaise – 1 soeplepel yoghurt – 1 koffielepel tahin – 1 koffielepel ras el hanout – zout – citroensap – bieslook, fijngesnipperd

Hoe maak je het?

Week de gedroogde kikkererwten 24 uur in een kom met water. Spoel de geweekte kikkererwten daarna onder stromend water en pureer ze samen met de kruiden tot een pasta.
Falafel - Ingrediënten
TIP – Ik gebruikte gedroogde uitjes en lookpoeder in plaats van verse ui en look omdat dit een zachtere smaak geeft aan de falafels.

Vorm kleine balletjes van het deeg van ongeveer 10 à 15 gram.
Meng ondertussen alle ingrediënten voor de yoghurtdressing.
Maak de koolsla.

Frituur de falafels in porties goudbruin.
Serveer de falafels met of in een pitabroodje met de koolsla en de yoghurtdressing.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest9Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *