Een lekker lepeltje


Een lekker lepeltje voor bij het aperitief.

Bladerdeeg is zo veelzijdig. Het leent zich goed voor zoet en hartig gebak. Ik heb het altijd in huis. In de bakcursus die ik volgde, maakte ik het ooit zelf. Dat was super lekker, maar het vormen van het deeg is nogal tijdrovend. Het bladerdeeg bestaat uit verschillende lagen deeg en boter, die in verschillende keren getoerd worden. Daartussen moet het deeg een tijdje rusten.

Tijdens het bakproces smelt de boter tussen de verschillende laagjes en verdampt het water dat in de boter zit. Dat zorgt voor het bladerig effect van het deeg. In het Frans omschrijft de term mille-feuille het helemaal, 1000 lagen.

Nu maakte ik met bladerdeeg een lekker lepeltje voor het bij aperitief.

Lekkere lepeltjesDe lepelvorm vond ik tijdens ons mini-reisje naar Frankrijk, in 1 van de idyllische dorpjes nabij Colmar. Tussen de talloze winkeltjes waar ze kugelhopfvormen (een tulbandvorm in klei waar een soort brood in gebakken wordt) verkochten, vond ik 1 winkeltje dat helemaal gevuld was met vormpjes voor koekjes. Aan die kugelhopfvormen kon ik weerstaan, maar niet aan de uitsteekvormpjes van een kip, een varken, een kerstboom, een klok en de lepel.

Als je geen lepelvorm hebt, kan je de vorm makkelijk met een mes in het bladerdeeg tekenen.

Dus haal dat bladerdeeg maar boven. We gaan lekkere lepeltjes maken.

Wat heb je nodig voor een lekker lepeltje of 30?

10 bladerdeegvierkantjes – 2 eigelen – een lepelvorm om uit te drukken

voor een lekker lepeltje met groene pesto en geitenkaas: 15 theelepels groene pesto – 15 theelepels geitenkaas – 30 pijnboompitten – peper

voor een lekker lepeltje met pizza smaak: 15 theelepels goed gekruide passata – geraspte kaas – gedroogde oregano – 15 stukjes zongedroogde tomaat

Hoe maak het het?

Snijd met een vormpje lepeltjes uit het bladerdeeg. Als je geen gepaste vorm hebt, kan je de vorm met een mes uit het bladerdeeg snijden.

Lepeltje uit bladerdeeg

Prik het bladerdeeg wat in met een vork, zodat het niet te veel opblaast tijdens het bakken.

Bestrijk de lepeltjes bladerdeeg met losgeklopt eigeel.

Verdeel over de helft van de lepeltjes de groene pesto en de geitenkaas. Schik er 2 pijnboompitten per hapje op.

Verdeel over de andere helft van de lepeltjes de pittig gekruide passata, de geraspte kaas, oregano en stukjes zongedroogde tomaat.

Lepeltjes klaar voor de oven

Voilà, de bladerdeeglepeltjes zijn klaar voor de oven.

Steek ze in een voorverwarmde oven van 200°C en bak ze gedurende een 12-tal minuten af tot ze goudbruin zijn.

Een tip voor wie met een combi-stoomoven bakt: kies een bakprogramma dat een beetje vocht toevoegt. Dat maakt het bladerdeeg lekker knapperig.

Lepeltjes in de oven

Versier de bladerdeeglepeltjes voor het serveren nog met een klein, groen blaadje.

Serveer ze warm, lauw of koud.

Een lekker lepeltje


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest37Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *