Clafoutis met rood fruit


Clafoutis of flaugnarde?

Een clafoutis bakken dat is ‘simple comme bonjour’. Dit Frans gebak uit de streek van Limousin, wordt traditioneel gemaakt met kersen/krieken (met pit) waarover een vloeibaar beslag van eieren, suiker, bloem en melk gegoten wordt. Het is eigenlijk een taart zonder bodem en lijkt meer op een dikke pannenkoek.

Een clafoutis eet je lauwwarm en is extra lekker met een bolletje ijs of een toefje slagroom. Je kan naar hartelust variëren met het fruit: appelen, peren, pruimen, vijgen, braambessen, abrikozen,…

Ik maakte deze clafoutis met rood fruit uit de diepvries en dat lukt ook goed.

Dishcover - kookworkshops - Clafoutis met rood fruitEen clafoutis gemaakt met ander fruit dan kersen krijgt ook een andere naam nl. flaugnarde. Maar zeg nu zelf, dat klinkt toch niet zo lekker.

Aan het basisbeslag kan je nog extraatjes toevoegen om de smaak te verrijken: citroenzeste, zaadjes van een vanillestok, een snuifje kaneel of kardemon. De bloem kan je gedeeltelijk vervangen door amandelpoeder. En in plaats van melk kan je amandelmelk, rijstmelk of sojamelk gebruiken. Zo maak je een clafoutis naar eigen smaak.

Tea-time of coffee break? Geniet ervan met deze clafoutis met rood fruit.

Wat heb je nodig voor deze clafoutis met rood fruit?

400 g fruit naar keuze – 4 eieren – 75 g suiker – 250 ml melk – 125 g bloem – snuf zout – zeste van een halve citroen of limoen – zaadjes van een half vanillestokje
Om af te werken: 8 g vanillesuiker of poedersuiker

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Schik het fruit in een ovenschotel. Ik koos voor rood fruit uit de diepvries en wat verse aardbeien (nu het nog kan).
Mix de eieren (eigeel en eiwit) stevig op met de suiker. Voeg een snuifje zout toe, melk en bloem en mix nog even door. Voeg de citroenzeste en de vanillezaadjes toe en giet dit mengsel over het fruit.

Dishcover - kookworkshops - Beslag over rood fruit
Bak de clafoutis 30 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven tot de vulling gestold is en de bovenkant goudbruin gebakken is.
Haal uit de oven. Bestrooi de clafoutis met vanillesuiker of bloemsuiker en laat afkoelen tot lauwwarm. Serveer de clafoutis met een lekker tasje koffie of thee.

P.S. Ik maakte ook al clafoutis, euh flaugnarde met braambessen en appel. Ook lekker als ontbijt. 🙂

Dishcover - kookworkshops - Clafoutis van braambes
Dishcover - kookworkshops - clafoutis van appel


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest6Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *