Chocolade-karamelkoek


Een chocolade-karamelkoek om te delen.

Deze chocolade-karamelkoek is zo goddelijk lekker, zo makkelijk te maken en zo moeilijk om van af te blijven. Ik kon niet wachten tot na de photoshoot om een stukje te proeven. Zou de fotograaf gemerkt hebben dat ik stiekem een koekje weg pakte?
Chocolade-karamelkoekEerst bijt je door een laagje pure chocolade overgoten met romige witte chocolade. Daarna proef je de zachte karamel gevolgd door een brosse, krokante koekjesbodem.

Kom, denk een keer niet aan de calorieën en geniet ten volle van dit stukje zelfgebakken chocolade-karamelkoek.

Wat heb je nodig voor 20 stukjes van deze chocolade-karamelkoek?

Voor de krokante koekjesbodem: 250 g bloem – 25 g polenta – 50 g basterdsuiker – 175 g boter – snuf zout

Voor de zachte karamellaag : 75 g boter – 3 el gecondenseerde melk met suiker – 45 g karamelsnoepjes – 50 g rietsuiker

Voor de chocoladelaag : 150 g pure chocolade – 75 g witte chocolade – 3 el room

Hoe maak je het?

Begin met de koekjesbodem. Doe de bloem, polenta, suiker en een snuifje zout in een mengkom. Verdeel de boter in kleine stukjes en meng met je handen het geheel tot een kruimelige deeg.

Gebruik een vierkante (20 x 20 cm) of rechthoekige bakvorm en plaats hierin een vel bakpapier. Verdeel het deeg gelijkmatig over de taartvorm tot een dikte van ongeveer een halve centimeter.

Bak de taartbodem af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 30 à 35 minuten tot het deeg goudbruin kleurt.

Maak, als het einde van de baktijd nadert, de karamel klaar. Roer hiervoor de boter, de gecondenseerde melk, de suiker en de karamelsnoepjes onder elkaar en laat op een zacht vuurtje pruttelen tot de karamelsnoepjes gesmolten zijn. Pas op, dit mengsel is heet!

Haal de gebakken taartbodem uit de oven en schenk er de warme karamel over.
Chocolade-karamelkoek - karamel op koekLaat afkoelen. Zet de taart na een kwartiertje in de koelkast zodat de karamel harder kan worden.

Breek de pure chocolade in stukjes en doe ze in een kookpotje. Laat de chocolade zachtjes smelten.

Overgiet de taart met de gesmolten chocolade en laat opnieuw afkoelen.
Chocolade-karamelkoek - chocolade op karamelZet de chocolade-karamelkoek een kwartiertje in de koelkast zodat de chocoladelaag helemaal kan uitharden.

Verwarm de witte chocolade samen met de room op een zacht vuurtje totdat de chocolade gesmolten is. Garneer de chocolade-karamelkoek met enkele strepen witte chocolade.
Chocolade-karamelkoek - witte chocoladeLaat de plaattaart opnieuw even afkoelen.

Verdeel de koek in 20 stukken. Dat is 20 x genieten!

 


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest6Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *