Bruschetta caponata met kwartelei


Een vast ritueel op zondagochtend: net wakker, eerst een receptje delen met jullie, nippend aan een kleine koffie. En daarna aan de ontbijttafel schuiven en iets langer dan tijdens de weekdagen blijven zitten én babbelen én plannen én genieten.

Met deze bruschetta caponata scoor je zowel bij het ontbijt als bij de lunch. En het is een favoriet hapje op elk feestje. Een Italiaans broodje gevuld met zoetzure groentjes en daarbovenop een gebakken kwarteleitje.
Bruschetta caponataCaponata is de Italiaanse variant van de Franse ratatouille. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de Siciliaanse keuken. Gestoofde, zuiderse groenten zoetzuur op smaak gebracht. De rozijntjes zorgen voor de zoete toets en de kappertjes en de balsamicoazijn voor de zure toets. Oorspronkelijk werd het gemaakt met aubergine en selder in de hoofdrol. Maar je kan er oneindig mee variëren en je kan er allerlei groentjes in kwijt: paprika, tomaten, courgette, wortelen, boontjes, venkel.

Caponata is lekker vegetarisch, maar past ook goed bij een stukje vlees of vis.

Wat heb je nodig voor deze bruschetta caponata?

15 kleine ciabattabroodjes – olijfolie – 1 rode ui – 1 rode puntpaprika – 1 gele paprika – 1 courgette – 1 wortel – 1 doosje kerstomaten – 10 groene olijven – 2 eetlepels balsamicoazijn – peper – zout – 1 eetlepel kappertjes – 25 gram donkere rozijnen – 1 eetlepel suiker – enkele blaadjes basilicum – 15 kwarteleitjes

Hoe maak je het?

Maak eerst de caponatavulling klaar.
Snijd de ui, paprika, wortel en courgette in fijne brunoise. Snijd de olijven in stukjes.

Stoof de ui glazig aan in olijfolie en voeg de gesneden groenten toe, samen met de rozijnen en de kappertjes. Bak de groentjes beetgaar.

Blus het geheel met de balsamicoazijn.

Snijd de kerstomaten in 4 en voeg ze toe samen met de in stukken gesneden olijven en een beetje suiker. Breng de caponata op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor.

Bak de broodjes af in de oven, zoals voorgeschreven op de verpakking. Snijd de ciabattabroodjes dan open en besprenkel ze met olijfolie. Vul elk broodje met caponata.
Vullen bruschetta met caponataMaak een kuiltje voor het kwarteleitje. Splits de kwarteleitjes en laat ze in het kuiltje vallen.
Bak de bruschetta nog een 5-tal minuten in de oven op 180°C, totdat de kwarteleitjes gebakken zijn.

Versier de bruschetta caponata met een blaadje basilicum en werk af met peper uit de molen en grof zeezout.

Smakelijk!


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest4Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *