Bessen-havermoutkoekjes met groenten


Bessen-havermoutkoekjes. Verrassende ingrediënten, verrassend lekker.

Ik zat bij de kapper en bladerde door wat tijdschriften. Bij de kookrubriek zag ik deze bessen-havermoutkoekjes staan. Het recept viel mij op door de verrassende ingrediënten die erin gebruikt werden.
Fruit én groenten.

Een rijpe banaan en geraspte courgette.

Ook nog vanillepuddingpoeder. Geen bloem, wel havermout. Behalve een lepel honing, geen extra suikers. Wel extra blauwe bessen die doorheen het beslag gemengd worden.
Een redelijk gezond koekje dus en nog goedkoop ook. Slechts 0.15 EUR per koekje. Zo staat het aangegeven in het recept dat uit het boek ‘De klok rond lekker en gezond voor 6 euro’ van Babs Vandervoort en Ilse Cornelis komt.
Bessen-havermoutkoekjesGezond, goedkoop en simpel om te maken. Gewoon alle ingrediënten mengen. Hoopjes van het deeg vormen. En dan de bakplaat in de oven schuiven en wachten tot de koekjes goudbruin gebakken zijn en de bessen beginnen open te spatten.

Door de zoete vanillegeur die vrijkomt tijdens het bakken ga je al meteen watertanden.

De koekjes zijn krokant van buiten en nog zacht binnenin. En ze smaken niet te zoet.

Een koekje zoals ik het graag eet.

Toen ik alle ingrediënten voor de koekjes aan het mengen was, merkte ik dat ik geen courgette meer in huis had. Daarom verving ik de hoeveelheid courgette door pompoen. Ik paste het zo aan in het recept.

Bakken maar! Deze bessen-havermoutkoekjes zijn in minder dan een half uurtje klaar.

Wat heb je nodig voor 12 à 15 bessen-havermoutkoekjes?

1 rijpe banaan – 1 ei – 30 g boter (of andere vetstof) – 50 g geraspte pompoen of courgette – 1 el honing – zaadjes van een halve vanillestok – 4 g bakpoeder – 150 g havermout – 25 g vanillepuddingpoeder – 80 g blauwe bessen

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160°C (heteluchtstand).

Pel en prak de banaan en voeg het ei en de boter toe.

Was de courgette en rasp die met de schil. Of rasp een stukje pompoen, zonder schil. Voeg de courgette- of pompoenrasp toe aan het ei-banaanmengsel.

Voeg ook de honing toe en de zaadjes van een halve vanillestok. Roer alles goed om.

Meng er tenslotte het bakpoeder, het vanillepuddingpoeder en de havermoutvlokken onder.

Voeg als laatste de blauwe bessen toe en roer ze voorzichtig onder het koekjesdeegmengsel.

Bekleed de bakplaat met bakpapier en schep hoopjes van het deeg op de bakplaat. Maak zo 12 tot 15 koekjes.
Bessen-havermoutkoekjes - voor het bakkenBak de bessen-havermoutkoekjes goudbruin gedurende 20 à 25 minuten.

Laat ze afkoelen op een rooster.

Je kan deze koekjes enkele dagen bewaren in een koekjestrommel. Ze worden dan wel zachter.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest9Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *