Bananentaart met speculaasbodem


Wat te doen met de speculaas van Sinterklaas?

Word je dezer dagen overstelpt met chocoladen Pieten of Sinten in speculaas?

In deze bananentaart kan je al wat speculaasjes verwerken.
Bananentaart met speculaasbodem’s Morgens eet ik al eens boterhammetje met speculaas en banaan. Ik vind dat een goddelijke combinatie. Een taart met deze twee ingrediënten leek mij dus ook lekker. Voor de afwerking gebruikte ik advokaat, nog zo’n kleine verslaving van mij.

Zondag, bakdag? Voor deze taart heb je zelfs geen oven nodig. Van de bananen maak je een mousse en die schep je op een bodem van verkruimelde speculaas. Je hebt wel een 2-tal uurtjes geduld nodig vooraleer je kan proeven. De bananentaart moet eerst goed opstijven in de koelkast.

Proeven?

Wat heb je nodig voor deze bananentaart met speculaasbodem?

Voor de speculaasbodem: 180 g speculaas – 60 g boter
Voor de bananenmousse: 3 bananen, 1 citroen, 2,5 dl yoghurt, 2,5 dl room, 2 eieren, 8 g gelatineblaadjes, 80 g poedersuiker
Voor de afwerking: 2 eetlepels advokaat, een scheutje melk, 1/2 banaan

Hoe maak je het?

De taartbodem van speculaas
Neem een springvorm. Ik gebruikte één van 22 cm.
Doe de speculaas in de blender en maal dit tot fijne kruimels.
SpeculaaskruimelsSmelt de boter en meng met de speculaaskruimels. Bedek de taartvorm met plastiekfolie en bedek de bodem met het speculaasmengsel. Druk lichtjes aan.
Speculaasbodem
De bananenmousse
Week de gelatineblaadjes in koud water. Splits de eieren. Klop het eiwit stevig op tot wit schuim. Klop de room stijf. Prak de bananen fijn met een vork en meng de bananen onmiddellijk met de yoghurt, de poedersuiker en de 2 eigelen. Verwarm 3 eetlepels citroensap in een kleine kookpot en los hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes op. Doe de gesmolten gelatine met het citroensap bij het bananen-yoghurtmengsel. Meng stevig door elkaar.
Spatel nu voorzichtig het opgeklopte eiwit en vervolgens de opgeslagen room door dit mengsel.
Bananenmousse op speculaasbodemGiet het bananenmengsel over de speculaasbodem en laat dit minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

De afwerking
Haal de taart uit de springvorm. Verwijder de plastiekfolie. Meng een beetje melk met de advokaat totdat de advokaat net vloeibaar is. Overgiet de taart met de advokaat.
Snijd lange schijfjes van een banaan, besprenkel met een beetje citroensap en versier er de bananentaart mee.

TIP – wil je zelf speculaas maken? Een goed speculaasrecept vind je hier.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest4kEmail this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *