Bakken met kookdeeg: soezen en eclairs 2


Soezen en eclairs met echte banketbakkersroom

Wie lust er niet graag eclairs? Mijn zoon. Wie lust er wel graag eclairs? Mijn dochter. Omdat de blokperiode nu gestart is en de mama’s en de papa’s de hardwerkende studenten horen te verwennen met allerlei lekkers, trok deze mama gisterenochtend als de bliksem de keuken in om soezen en eclairs te bakken voor dochterlief.
Soezen en eclairs
Soezen en eclairs worden gemaakt van een kookdeeg. Dit soezendeeg of pâte à choux bestaat uit 4 eenvoudige ingrediënten die iedereen wel in huis heeft: water, boter, bloem en eieren. Water, boter en bloem worden eerst op het vuur gekookt. Voeg dan, van het vuur af, de losgeklopte eieren 1 voor 1 toe en roer tot het deeg een lint vormt. Tijdens het bakken voltrekt zich de magie. Het water in het deeg wordt in de oven omgezet in waterdamp en blaast de soezen op. Door de soezen te bakken op hoge temperatuur, souffleren ze en worden ze vanbinnen helemaal luchtig en hol. En zo kunnen ze na het bakken gevuld worden met slagroom, banketbakkersroom, fruit, ijs,… Doordat het deeg niet zoet is, kan je een soes ook vullen met iets hartig. Met een kaasvulling bijvoorbeeld, een vismousse of een crème van groenten. Maar daar houdt de dochter niet van. Daarom nu alleen zoete soezen en eclairs gevuld met de lekkerste, zelfgemaakte banketbakkersroom.

Wat heb je nodig voor een 40-tal soezen en eclairs?

Voor het soezenbeslag: 375 ml water – 3 g zout – 175 g boter – 210 g bloem – 6 eieren + 1 ei om te doreren
Voor de vulling met banketbakkersroom: 1 l melk – 250 g suiker – 90 g vanillepoeder – 2 eigelen
Voor de afwerking: chocoladecallets – aardbeien

Hoe maak je het soezenbeslag?

Begin met het soezendeeg. Breng hiervoor het water in een kookpot aan de kook. Voeg de boter bij het kokende water.
Soezen - water en boterDe boter moet helemaal smelten in het kokende water. Neem de pot van het vuur en roer er de bloem met het zout onder.
Soezen - bloem in water boter mengselZet dit opnieuw op het vuur en roer goed om met een houten lepel tot het deeg helemaal los komt van de kookpot en er een deegbal ontstaat.
Soezen - kookdeegIk breng dan het deeg over in mijn KitchenAid en klop het goed door met de K-klopper zodat alle damp uit het deeg gaat. Heb je geen keukenrobot? Roer dan het deeg goed door met een houten lepel.

Kluts de eieren en voeg ze beetje bij beetje bij het deeg. Roer het ei onder het deegmengsel en wacht steeds tot het ei volledig is opgenomen alvorens opnieuw ei toe te voegen aan het soezenbeslag. Ga zo verder tot het soezendeeg een lint vormt. Soms heb je nog wat geklopt ei over, soms moet je nog wat extra ei toevoegen. Dat hangt af van de grootte van de eieren.
Soezen - soezendeeg
Doe het soezenbeslag in een spuitzak en spuit er soezen en eclairs van.
Soezen - spuiten deegDruk de spuitpuntjes plat met een natte vinger. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
Soezen - ei op gespoten soezenBak de soezen en eclairs af in een voorverwarmde oven van 190 °C (hetelucht) en dat gedurende 20 minuten. Haal na de baktijd 1 soes uit de oven en kijk of die niet inzakt. Behoudt de soes zijn bolle vorm? Dan zijn de soezen voldoende gebakken en haal je ze uit de oven. Anders bak je ze nog enkele minuten langer.
Soezen - gebakken soezen en eclairsLaat de soezen en eclairs goed afkoelen op een rooster alvorens ze te vullen.

Wat heb je nodig voor de banketbakkersroom?

1 l melk – 250 g suiker – 90 g vanillepoeder – 2 eigelen

Hoe maak je het?

Maak de banketbakkersroom voor de vulling. Breng ¾ van de melk aan de kook met de suiker. Meng de overige melk met de eigelen en het vanillepoeder en roer goed door.
Soezen - gebakken soezen en eclairsDoe hierbij een deel van de kokende melk. Roer door en voeg opnieuw bij de overige melk in de kookpot.
Banketbakkersroom - Vanillepoeder en ei bij kokende melkLaat het mengsel nog eens goed doorkoken tot alle schuim verdwenen is. Laat de banketbakkersroom afkoelen onder plastiekfolie.
Banketbakkersroom - afdekkenKlop de banketbakkersroom voor gebruik nog even glad in de keukenrobot of met een handmixer.
Banketbakkersroom - opkloppenVul er een spuitzak mee. Voorzie de spuitzak ook van een spuitmond met kleine opening.

TIP – zet de spuitzak in een maatbeker of een hoog glas. Zo heb je je handen vrij om de banketbakkersroom er in te scheppen.
Banketbakkersroom - vullen spuitzak

Het vullen van de soezen en de eclairs.

Smelt de chocoladecallets op een zacht vuurtje.
Maak met een mes een kleine insnijding onderaan in de soezen en de eclairs.
Eclairs - gaatje makenVul ze op met banketbakkersroom tot ze zwaar aanvoelen.
Eclairs - vullen met banketbakkersroomDop de bovenkant in de gesmolten chocolade.
Eclairs - in chocoladeLaat de soezen en eclairs uitharden op een taartrooster.
Eclairs
Ik vulde enkele soezen met banketbakkersroom en fijngesneden aardbeien. Vitamientjes voor de studerende dochter.
Eclairs en soezen


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest99Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 Gedachten over “Bakken met kookdeeg: soezen en eclairs

  • De Greef Liliane

    Bedankt voor het leuke receptje. Ik heb een vraag ivm het soezenbeslag – gebruik je hiervoor goede boter en welke bloem
    gebruik je (gewone patisseriebloem of zelfrijzende bloem) ?

    Vriendelijke groeten,

    Liliane De Greef