Appelstrudel met mispel en peperkoek


Mijn eigen versie van een dessertklassieker: appelstrudel met mispel en peperkoek.

Vorige week liet ik me door de groenteboer op de markt verleiden tot het kopen van een kilootje mispels. En dat heb ik me niet beklaagd. Mispels zijn een oude en vergeten fruitsoort. Het is een plant uit de rozenfamilie en is dus familie van de appel en de peer. Ik had er wel al eens van gehoord, maar had ze nog nooit geproefd. Mispels moet je eten als ze ‘rot’ zijn. En dat klinkt niet meteen uitnodigend. Maar het is waar, de mispel moet zacht aanvoelen en de schil moet een beetje gerimpeld zijn, vooraleer de vrucht eetklaar is.

Mispels groeien aan een struik en de vruchten kunnen vanaf oktober geoogst worden. Er wordt gezegd dat het eerst moet gevroren hebben vooraleer je de mispels mag oogsten. Dan zijn ze op hun lekkerst. De nachtvorst maakt het vruchtvlees zacht. Een rijpe (rotte) mispel is sappig en heeft een zoetzure smaak, die wat vergelijkbaar is met de smaak van verse tamarinde. Mispels zijn door hun hoge pectinegehalte zeer geschikt om er gelei van te maken. Ze zijn ook lekker zo, uit het vuistje. Ik bedacht er dit hemels dessertje mee.
Appelstrudel met mispelMijn eigen versie van een dessertklassieker. Een appelstrudel met mispel, rozijnen en peperkoek. Lauwwarm geserveerd met een lekker bolletje zelfgedraaid vanille-ijs. Niet mis om een feestdiner mee af te sluiten.

Wat heb je nodig voor deze appelstrudel met mispel?

voor 6 personen

1 pak filodeeg – 50 g boter – 4 appelen – sap van een have citroen – wat citroenpeper – een snuifje kaneel – 75 g rozijnen (blond & bruin) – 1 dl Pineau de Charentes – 1 vanillestok – 3 sneetjes peperkoek – 12 rijpe mispels – 1 losgeklopt eigeel – 1 liter vanille-ijs
mispels

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180°C – hetelucht stand.

Week de rozijnen een kwartiertje in de Pineau de Charentes. Je kan ook rum gebruiken. Of gebruik appelsap als er kinderen mee eten van het dessert.

Schil de appelen en snijd ze in blokjes. Besprenkel de appeltjes met wat citroensap zodat ze niet verkleuren. Smelt een klontje boter in de pan en bak hierin de appelstukjes tot ze zacht zijn. Doe wat citroenpeper en kaneel op de appeltjes.

Pel ondertussen de mispels. Dit lukt enkel als ze voldoende rijp (rot) zijn. Ontdoe ze van hun harde kroontje en haal de 5 pitten eruit zodat je enkel het zachte vruchtvlees overhoudt. Laat je niet afschrikken door het knoeiwerk.
Vruchtvlees mispels
Meng de geweekte rozijnen met de gare appelstukjes. Verkruimel er de peperkoek over en roer om met het vruchtvlees van de mispels. Voeg enkele eetlepels van het weekvocht van de rozijnen toe zodat je een smeuïg fruitmengsel krijgt.

Smelt de overgebleven boter. Hiermee smeer je de filodeegvellen in. Ik gebruik filodeeg uit de diepvries. Die zijn verpakt per 2 rollen. Elke rol telt 6 vellen. Gebruik voor 1 kuipje, 3 halve filodeegvellen van 20 op 25 cm. Smeer de vellen in met wat gesmolten boter.
Instrijken filodeeg met boterVouw de buitenkant, langs weerszijden, op zodat ze een kuipje vormen. Geef er een draai aan. Besmeer de zijkant met wat losgeklopt ei zodat het kuipje goed in vorm blijft tijdens het bakken.
Vormen filodeegSchep hierin het fruitmengsel.
Appel mispel vullingZet de kuipjes 10 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig gebakken zijn. Deze appelstrudel met mispel is het lekkerst lauwwarm en wordt extra lekker als je er een bolletje vanille-ijs bij serveert.

 


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest14Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *