Appelroosjes van filodeeg


Een bloemig vieruurtje – appelroosjes gevuld met marsepein en veenbessencompote.

Een tijdje geleden waren appelroosjes een hit op Pinterest. Een geweldig en superleuk gebakideetje. Ik maakte er een lichtere en lekkere variant op. Bij de meeste appelroosjes wordt gewerkt met bladerdeeg. Ik testte dit uit en merkte dat het bladerdeeg binnenin het roosje dan niet goed gebakken is. In plaats van bladerdeeg gebruikte ik voor deze appelroosjes filodeeg.
AppelroosjesFilodeeg is een flinterdun, papierachtig deeg, gemaakt van bloem, water, een beetje olie en zout. Soms wordt er een ei aan toegevoegd. Het deeg is afkomstig uit de Turkse-Griekse keuken. Door zijn neutrale smaak kan het gebruikt worden voor hartige en zoete bereidingen.

Het is te koop in de supermarkt. Je vindt het in de diepvriesafdeling. In sommige mediterrane supermarkten is het ook vers verkrijgbaar.

Voor gebruik moet het deeg ontdooid worden. Het filodeeg wordt lekker krokant door het te bakken in de oven of door het te frituren.

Omdat het zo dun is, komen er meestal verschillende laagjes op elkaar. Daardoor heeft het deeg wat weg van bladerdeeg. Voordeel is wel dat het minder vet is.

Voor de vulling van de roosjes voegde ik naast appeltjes ook marsepein en veenbessencompote toe.

Wat heb je nodig voor 12 appelroosjes?

12 rechthoekige vellen filodeeg (diepvries) – 4 rode appelen – 1 citroen – 2 citroengrasstengels – 1 stukje (3 cm) verse gember – 1 el honing – 12 tl veenbessencompote – 100 g marsepein – 6 eetlepels maisolie – bloemsuiker

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180°C- hetelucht stand.

Ontdooi het filodeeg.

Was en snijd de appel in 4. Verwijder het klokhuis. Snijd de appelen in hele fijne plakjes. Doe ze in een kookpot met water. Voeg het sap van 1 citroen toe, samen met de doorgesneden stengels citroengrasstengels, een stukje gember en de honing.
Appelroosjes - koken appelschijfjesLaat de appelschijfjes 3 tot 4 minuten zachtjes koken. Haal ze uit het water en laat ze afkoelen.

TIP – Gooi het kookwater niet weg. Je kan er lekkere thee van maken. Laat wat appelthee of groene thee in het water trekken.

Leg een filodeegvel open, met de langste kant naar je toe. Borstel het vel in met wat olie. Vouw het filodeegvel dubbel naar boven toe. Herhaal dit nog een keer zodat je een smalle, lange strook hebt.
Appelroosjes - instrijken filodeegBorstel het filodeeg lichtjes in met de veenbessencompote.
Snijd de marsepein in reepjes en leg ze in het midden van het filodeeg.
Appelroosjes - beleggen met marsepeinLeg de appeltjes dakpansgewijs en met de schilkant naar bovenaan op het filodeeg.
Appelroosjes - beleggen met appelschijfjesVouw aan de onderkant 1 cm van het filodeeg naar boven.
Appelroosjes - toevouwen filodeegRol het filodeeg langs de zijkant op tot een roosje.
Appelroosjes - oprollenBestrijk het filodeeg rondom met olie. Smeer wat veenbessencompote op de bovenkant van de appeltjes.
Appelroosjes - roosje instrijken
Rol zo de overige appelroosjes.
Plaats de appelroosjes in een muffinvorm.
Appelroosjes - in bakvormBak ze gedurende 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze een beetje afkoelen en bestrooi ze met bloemsuiker.

Deze appelroosjes kan je zowel lauwwarm als koud eten.
Appelroosjes met marsepein en veenbessenbcompote


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest12Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *