Mijn 12 lekkerste hapjes voor je feestmenu 1


Inspiratie voor je kerstmenu: een overzicht van mijn lekkerste hapjes.

Binnen 10 dagen is het kerstavond. Je bent misschien nog op zoek naar lekkere hapjes voor je feestmenu? En omdat je nooit genoeg hapjes-ideetjes kan hebben, vind je hier een overzicht van mijn favoriete amuses. Aperitiefhapjes met vis, met vlees of lekker veggie. Sommige makkelijk te maken, andere wat complexer. Hapjes op een stokje of in een glaasje. Allemaal even lekker.

1. Hapje met eend, veenbessen en witloof.

Hapjes voor je feestmenu - rijstpapierhapje

Rijstpapierhapje met gerookte eend

Het eerste hapje dat ik in de kijker wil zetten, is dit rijstpapierhapje gevuld met gerookte eend, veenbessen en witloof. Dit hapje wordt geserveerd op gefrituurd rijstpapier. De zoute smaak van gerookte eend is heel lekker met het zoet/zure van de veenbessencompote en de bittere toets van het witloof. Het rijstpapier kan je makkelijk enkele uren vooraf frituren. Ook de veenbessencompote maak je op voorhand klaar. Op het moment dat je gasten komen, snipper je wat witloof fijn en schik je alle ingrediënten op het krokant gebakken rijstpapier. Enkel nog afwerken met wat decoratieve blaadjes en je hapje is klaar om te serveren.

2. Chutney met gerookte eend, radicchio, rode biet en pappadum.

Hapjes voor je feestmenu - chutney met gerookte eend

Chutney met gerookte eend

Het tweede hapje is ook met eend, maar is iets moeilijker om te maken. Voor dit hapje zocht ik inspiratie in de Indiase keuken.
5 smaken in 1 glaasje: chutney met gerookte eend, radicchio, rode biet en pappadum. Het was mijn inzending voor een foodbloggerwedstrijd vorig jaar, maar het bracht me jammer genoeg niet naar de volgende ronde.
Toch vond en vind ik het nog altijd een geslaagd hapje.

3. Zalmrolletje met komkommer en Cavi-Art.

Hapjes voor je feestmenu - zalmrolletje

Zalmrolletjes met komkommer

Aan het aantal pins op mijn Pinterestbord te zien, gaan heel veel mensen dit zalmrolltetje met komkommer met kerst serveren. Klaar in 1-2-3.

4. Zalmrolletjes met geitenkaas en pesto.

Hapjes voor je feestmenu - zalmrolletjes met geitenkaas

Zalmrolletje met geitenkaas

Zalm past niet alleen goed bij komkommer. Het is ook lekker met een stukje geitenkaas. Dit is een hapje in een stolpje. Ik heb een zwak voor ‘dishcovertjes’. 🙂 Bij deze zalmrolletjes wikkel je een reepje gerookte zalm rond een stukje geitenkaas.

5. Filodeegkuipjes met krabvulling.

Hapjes voor je feestmenu - filodeegkuipje met krabvulling

Filodeegkuipje met krabvulling

Deze kuipjes zijn gemaakt van filodeeg. Je kan ze makkelijk enkele dagen van tevoren bakken en bewaren in een goed afgesloten koekjesdoos. Zo een eetbaar kuipje bespaart je ook nog afwas. En dat is toch mooi meegenomen. Je kan ze vullen met van alles en nog wat. Dit filodeegkuipje met krabvulling, selder en appel is lekker fris.

6. Fetakaashapje met courgette en kerstomaat.

Hapjes voor je feestmenu - fetakaashapje met courgette en tomaat

Fetakaashapje met courgette en tomaat

Vergeet ook de vegetariërs niet tijdens de  feestdagen. Dit vegetarisch fetakaashapje op een rozemarijnstokje lust iedereen wel. Toch geen fan van fetakaas? Vervang het door mozzarrella en blokjes jonge of oude kaas.

7. Witloofschuitjes met eivulling.

Hapjes voor je feestmenu - witloofschuitjes met frisse appelvulling

Witloofschuitjes met frisse appelvulling

Gevulde witloofschuitjes zijn een klassieker onder de hapjes. Met de vulling kan je eindeloos variëren. Deze vulling van witloof, ei en appel is geschikt voor vegetariërs.

8. Een hapje op z’n Japans: scheermessen met Japanse smaakmakers.

Hapjes voor je feestmenu - scheermessen-op-zn-japans

Scheermessen op z’n Japans.

Voor wie houdt van de Japanse keuken. Gegaarde scheermessen op smaak gebracht met typische ingrediënten uit de Japanse keuken. Dit feestelijk hapje kan je ook maken met mosselen of sint-jacobsvruchten.

9. Sushi.

Hapjes voor je feestmenu - gefrituurde sushi

Gefrituurde sushi

Dit jaar heb ik weer heel veel mensen sushi leren rollen. Ik ben er zeker van dat er hier en daar toch wel een zelfgemaakte sushi zal geserveerd worden bij het aperitief. 🙂

De gefrituurde sushi’s vallen altijd goed in de smaak.

10. Een wild hapje: pompernikkel met hertenfilet en veenbessen.

Hapjes voor je feestmenu - pompernikkel met hertenfilet en veenbessen

Pompernikkel met hertenfilet en veenbessen

Tijdens de feestdagen mag een stukje wild niet ontbreken. Een stukje gerookt hertenfilet is overheerlijk in combinatie met veenbessen.

11. Thaise viskoekjes.

Hapjes voor je feestmenu - Thaise viskoekjes

Thaise viskoekjes

Deze Thaise viskoekjes happen lekker weg bij een aperitiefje. Makkelijk te maken en snel klaar. Een ideaal feesthapje.

12. Een chique hapje: spiesje van sint-jakobsvrucht en champignon.

Hapjes voor je feestmenu - hapje op een stokje

Hapje op een stokje – sint-jakobsvrucht/champignon/bacon

Sint-jakobsvruchten zijn lekker op zich. Rauw of heel kort gebakken heb ik ze het liefst. Dit hapje op een stokje met sint-jakobsvrucht, champignon en spek is verrassend lekker.

Nog meer hapjes-ideetjes nodig? Ga eens piepen op mijn Pinterest hapjes bord.

 

 


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest7.3kEmail this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Mijn 12 lekkerste hapjes voor je feestmenu